ČINOHERNÍ INSCENACI ODCHÁZENÍ JE MOŽNÉ ZHLÉDNOUT NA DRAMOX!
ČINOHRA / 3.2.2022
Od dnešního dne mají diváci možnost zhlédnout inscenaci souboru činohry Národního divadla moravskoslezského ODCHÁZENÍ autora Václava Havla na platformě DRAMOX.
 
Inscenace hry Václava Havla Odcházení v režii Vojtěcha Štěpánka měla premiéru 14. listopadu 2019 u příležitosti třicátého výročí sametové revoluce. V hlavních rolích excelovali Lada Bělašková, která za roli Ireny obržela Cenu Jantar 2019 a Jan Fišar, který za roli Dr. Viléma Riegera získal užší nominaci na Cenu Thálie 2020.
 
I ve svém posledním dramatu je autor Václav Havel sám k sobě až podpásově ironický, vykresluje sama sebe coby submisivního snílka, kterému se sice podařilo pohnout světem, ale v posledních dnech své epochy už nepohne ani jediným človíčkem. A přitom v centru jeho politiky stál vždy člověk! Ale i v centru politiky jeho nástupců stojí člověk, jen je to člověk s poněkud nižšími, racionálnějšími, uspokojivějšími ideály… Čechovovská tragikomedie nejhranějšího českého dramatika o lidech, kteří míří vysoko, a o těch, kteří z toho vrcholu již nenávratně spadli.