MÁJOVÁ PŘEDSTAVENÍ VIŠŇOVÉHO SADU V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
ČINOHRA / 1.5.2022
Činohra Národního divadla moravskoslezského zve diváky do Divadla Antonína Dvořáka na poslední světoznámý titul A. P. Čechova VIŠŇOVÝ SAD v režii uměleckého šéfa souboru Vojtěcha Štěpánka. Nejbližší termíny uvedeme 4. a 31. května.

 

 
Poslední Čechovovo drama patří k vůbec nejhranějším dílům klasického světového repertoáru. Vzniklo v roce 1903, o rok později mělo premiéru ve slavném moskevském divadle MCHAT. Sám autor označil dílo za komedii, ale jde spíše o tragikomické drama o zániku nižší ruské šlechty, o krizi tradičních hodnot; o rozmachu nové, podnikatelské třídy – moderní, dravé a povrchní.
 
„Anton Pavlovič Čechov patří mezi autory, kterým ostravská divadelní scéna svědčí (...), protože jeho sociální dramata umíme uchopit a přijmout. Chápeme především jeho křehké intimní pohledy na osudy postav. Nejinak je tomu i v inscenaci NDM Višňový sad. Režisér Vojtěch Štěpánek navíc brilantně podchytil autorův smysl pro ironii, a tak nejsme svědky pouhé zkázy dřevnatých vzpomínek, nýbrž prorůstáme skrz hloubku jednotlivých postav do celé kompozice rodinných vztahů. (...) Síla inscenace je především v jednotli- vých hercích, kteří svým postavám nejen propůjčují svůj dech, ale přímo s nimi souzní. Až mrazivá je skutečnost, že rolí Raněvské se loučí Renáta Klemensová se svým angažmá v NDM, což dodává její postavě na autenticitě. (...) Višňový sad je krásná inscenace a jeho tvůrci přesně věděli, co chtějí divákům nabídnout. Jak se bude inscenace posouvat v čase, to se nechme překvapit, ale už nyní je jasné, že její uchopení vyžadovalo zapojení všech na sto procent a do inscenace se to jasně vepsalo.“
Evelína Vaněk Síčová
(ostravan.cz, 27. 3. 2022)
 
 
Nenechte si ujít jedno z posledních tří představení inscenace v této sezóně. Višnový sad uvedeme v Divadle Antonína Dvořáka 4. a 31. května, 3. června od 18.30 hodin. Srdečně zveme!