OHLÉDNUTÍ ZA PRVNÍ PREMIÉROU SOUBORU ČINOHRY! GRATULUJEME!
ČINOHRA / 18.9.2022
Činohra Národního divadla moravskoslezského zahájila sezónu 2022/2023 první premiérou! V sobotu 17. září jsme poprvé uvedli BOUŘLIVOU PLAVBU! První repríza se uskuteční již v pondělí 19. září v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!
 
„Bouřlivá plavba v NDM: Stoppardův humor a k tomu výborné herecké výkony! Činohra Národního divadla moravskoslezského v Ostravě uvedla v sobotu 17. září jako první premiéru sezony břitkou komedii britského dramatika českého původu Toma Stopparda Bouřlivá plavba v překladu Šimona Dominika, dramaturgii Norberta Závodského a režii Vojtěcha Štěpánka. Kostýmy navrhla Marcela Lysáčková, hudbu napsal Michal Sedláček, autorem písňových textů je Hanuš Bor. Pohybovou spolupráci poskytla Jana Tomsová.
 
Foto Martin Popelář
(...) Režisér Vojtěch Štěpánek tentokrát zvolil žánr grotesky. Samotný text k tomu vlastně vybízí. Vše, co se děje před očima diváků, běží ve velice rychlém tempu, jednotliví protagonisté v řetězu ztřeštěných situací jsou ale důsledně vedeni k pointám, ať už konverzačním, nebo situačním. Každá z nich končí výbuchem smíchu v hledišti. Štěpánkova kreativita se ukazuje například v opakujícím se momentu, při kterém stevard vždy vypije sklenku koňaku stále dokola objednávanou a znova a znova přinášenou jednomu z dramatiků. Pokaždé se tak stane v jiné, ale téměř vždy vrcholné komické situaci.
 
(...) Komedie Bouřlivá plavba je mimořádně zábavná. Některým divákům sice může být Stoppardův humor poněkud cizí, ale ti, kteří mají v oblibě britskou komediální skupinu Monty Python, se budou z představení vracet domů naprosto spokojeni, ne-li nadšeni."
Ladislav Vrchovský
(ostravan.cz, 18. 9. 2022)
 
Za krásné květiny děkujeme společnosti Klia.cz s.r.o.