OST-RA-VAR 2022 – 24. ROČNÍK FESTIVALU OSTRAVSKÝCH ČINOHERNÍCH DIVADEL
ČINOHRA / 4.11.2022
Po dvouleté covidové odmlce se na ostravská divadelní jeviště vrací Festival OST-RA-VAR. Jeho 24. ročník se usktuteční od 30. listopadu do 4. prosince 2022.
 
 
OST-RA-VAR je divadelní přehlídkou, která v několika dnech představuje reprezentativní průřez tvorbou ostravských divadel za poslední rok. Festival je určen výhradně profesionálním divadelním teoretikům i praktikům, stejně jako studentům vysokých divadelních škol (praktických i teoretických oborů). Na základě výjimečného spojení profesionálů a studentů při společné reflexi zhlédnutých inscenací pak během festivalu vzniká jedinečný prostor, v němž dochází ke sdílení podnětných myšlenek o divadle a k rozvíjení úvah nad ním.
 
Festival v roce 1997 založili režiséři Juraj Deák a Radovan Lipus a dramaturgové Marek Pivovar a Alice Taussiková. V nultém ročníku nesl pojmenování Festival ostravských divadel, od roku 1999 probíhal pod názvem Festival ostravských činoherních divadel, název OST-RA-VAR, odkazující k tradičnímu ostravskému pivu a zároveň evokující intenzivní divadelní vření, byl poprvé použit v roce 2000. Akci pořádá činohra Národního divadla moravskoslezského ve spolupráci s Komorní scénou Aréna, Divadlem Petra Bezruče, Studiem G a dalšími spřátelenými subjekty.
 
Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy.