OST-RA-VAR SE VRACÍ! 24. ROČNÍK FESTIVALU OSTRAVSKÝCH ČINOHERNÍCH DIVADEL
ČINOHRA / 29.11.2022
Letošní ročník festivalu OST-RA-VAR nabídne od 30. listopadu do 4. prosince 2022 jedenáct inscenací a nese podtitul: Aneb od rychle stravitelného hamburgeru ke gurmánskému (divadelnímu) zážitku.
 
Více než dva roky uplynuly od posledního ročníku festivalu činoherních divadel OST-RA-VAR. Současný 24. ročník festivalu láká do Ostravy české a slovenské divadelní pedagogy, kritiky a divadelníky, ale také studenty vysokých uměleckých škol. Akreditováno je 150 účastníků. OST-RA-VAR představí odborné veřejnosti a studentům to nejlepší, co místní činoherní scény nabízejí v letošním roce divákům.
 
Činohra Národního divadla moravskoslezského představí tři tituly: Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy (zahajovací večer 30. listopadu), Višňový sad (čtvrtek 1. prosince) a nejnovější inscenaci na repertoáru souboru Hoří, má panenko, kterou v rámci festivalu uvedeme v sobotu 3. prosince.
Foto Martin Kusyn
Akci pořádá činohra Národního divadla moravskoslezského ve spolupráci s Komorní scénou Aréna, Divadlem Petra Bezruče a dalšími spřátelenými subjekty. Smyslem OST-RA-VARu je v několika dnech nabídnout reprezentativní průřez tvorbou ostravských profesionálních činoherních souborů v daném roce. Výjimečné spojení profesionálů a studentů umožňuje diskutovat z různých úhlů pohledu o zhlédnutých inscenacích a během festivalu tak vzniká jedinečný prostor pro sdílení myšlenek o divadle,“ shrnul dramaturg činohry NDM a zároveň festivalu Norbert Závodský. Akreditovaní studenti budou mít také možnost pravidelně tvořit blog festivalu a samozřejmě jako vždy jsou očekávány reflexe na inscenace z pera renomovaných teoretiků a divadelních kritiků.
Bližší informace naleznete na festivalovém webu www.festivalostravar.cz.
 
 
Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy