ZA FORMANEM DO OSTRAVY! ZVEME VÁS NA HASIČSKÝ BÁL!
ČINOHRA / 13.12.2022
Nenechte si ujít činoherní novinku adaptace české filmové klasiky HOŘÍ, MÁ PANENKO v režii Tomáše Svobody. Reprezantační ples požárníků se v tomto roce uskuteční 16. a 29. prosince v Divadle Jiřího Myrona.
 
Za Formanem do Ostravy: Velké jeviště ‚u Myrona' přijalo kolem čtyřicítky účinkujících, živou dechovku i výčep s pivem v inscenaci HOŘÍ, MÁ PANENKO, kterou zde nastudoval Tomáš Svoboda. Na zalidněném pódiu se opravdu tančí, konfereciéři jsou patřičně trapní, dechovka předvádí stylovou všežravost od hasičských rozšupovaček k lyrice z šedesátek Hvězda na vrbě až po instrumentální ploužák, v němž identifikujeme melodii Cohenova Hallelujah. Herci zvárňující požárnickou partu se oslovují svými skutečnými jmény (i příjmeními), probíhá řada docela propracovaných akcí od sexuálního loudilství na parketě, pikantních situací před toaletami i při jejich opouštění, rozpačitého hledání adeptek pro volbu královny krásy až po rozkradení tomboly. Požár působí v divadelním zpracování dost sugestivně (díky točně vidíme najednou skelet zničeného domu a promítané plameny se nejeví ani jako příliš umělé). Vše proběhne v čase jen málo překračujícím slavnou předlohu."
Jan Kerbr
(Lidové noviny, 13. 12. 2022)
 
Úspěšnou inscenaci HOŘÍ, MÁ PANENKO pro Vás hrajeme 16. a 29. prosince od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Na obě představení zbývá posledních pár vstupenek. Srdečně zveme!
 
Foto Martin Kusyn