POSLEDNÍ DVĚ BŘEZNOVÁ PŘEDSTAVENÍ DRAMATU VIŠŇOVÝ SAD DO DERNIÉRY!
ČINOHRA / 1.3.2023
Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského zve diváky na dvě březnová představení dramatu A. P. Čechova VIŠŇOVÝ SAD, který bude mít v dubnu svou derniéru.
 
Jeden z nejklasičtějších titulů světové dramatiky VIŠŇOVÝ SAD uvedeme 2. a 17. března od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Vrcholné mistrovské dílo nesmrtelného autora A. P. Čechova v podání souboru činohry NDM bude mít derniéru 18. dubna 2023. Režie dramatu v překladu Leoše Suchařípy se ujal umělecký šéf souboru Vojtěch Štěpánek. Do hlavní role majitelky panství Raněvské obsadil Renátu Klemensovou.
 
 
„Komedie o čtyřech dějstvích, jak hru v podtitulu charakterizuje autor, má kromě jemného humoru také temné spodní proudy. Postavy se potulují po starobylém panství, kdysi vzkvétajícím, dnes poněkud přežitém, procházejí starobylým domem, z jehož vybledlých tapet a staletých skříní vydechuje nostalgie vzpomínek. A z okna vyhlížejí do višňového sadu v květu, tak krásného, tak nádherného, ale tak nepraktického, protože višně už dlouho nikdo nesbírá, nesuší ani nezavařuje. Psi nedají pokoj celou noc a v sadu temně houká sova. Všichni tuší, že neodvratně přichází změna, která promění tvář světa. Ale nikomu se o tom nechce hovořit. Melancholická letora je jim dobrou společnicí. Autor je za svůj dramatický text oceňován především pro citlivé a věrohodné vystižení rozličných charakterů, které dějem procházejí. A ztvárnění těchto charakterů je velkou příležitostí pro většinu hereckého souboru činohry NDM, stejně jako pro smělá a zároveň citlivá scénická i režijní gesta."
Pavel Gejguš, dramaturg inscenace