SOBOTNÍ SVĚTOVÁ PREMIÉRA MARIE ANTOINETTY V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
ČINOHRA / 7.3.2023
Činohra Národního divadla moravskoslezského uvede v sobotu 11. března 2023 světovou premiéru adaptace geniálního románu Stefana Zweiga MARIE ANTOINETTA. Veřejná generální zkouška se uskuteční v pátek 10. března od 10 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Na životní milníky jedné z nejrozporuplnějších postav evropských dějin Marie Antoinetty budeme nahlížet očima spisovatele Stefana Zweiga a jeho ženy Lotte Altmann. Příběh začíná právě jejich rozmluvou v brazilském exilu v roce 1942. „Tak obyčejná mladá dívka. Proč právě pro ni osud vybral tak velkou roli?“ ptá se Stefan Zweig své ženy v úvodu inscenace. Sňatek ani ne patnáctileté rakouské princezny Marie Antonie s francouzským následníkem v roce 1770 byl pro její matku – císařovnu Marii Terezii – dalším z řady diplomatických pokusů o nastolení míru pro další generace. Francouzský princ a pozdější král Ludvík XVI. měl intimní problém, pro který nebylo manželství po sedm let naplněno, a své ženě se Ludvík i proto vyhýbal. O život svého lidu se ona ani král nikdy nezajímali a své pohrdání dávali najevo. Ale ona byla zřejmě jen nešťastnou obětí politických intrik a zajatcem vlastního osudu. Nenáviděná Francií už jen za to, že byla Rakušanka, zanedbávaná a přehlížená vlastním manželem, útěchu a únik z nudy hledala v hektickém a nákladném společenském životě.
 
Foto Martin Kusyn
V titulní roli se divákům představí Sára Erlebachová. Pro mladou herečku je to jedna z velkých příležitostí a přiznává, že velmi inspirativní. Více v rozhovoru v časopise NDM. V roli Stefana Zweiga vystoupí Tomáš Jirman, Lotte Altmann hraje Aneta Kaluža Klimešová. Na dramatizaci románu se podíleli Pavel Gejguš a Markéta Bocková. Jevištní úprava a režie Vojtěch Štěpánek. Scéna a kostýmy jsou dílem Davida Janoška. Dramaturgie Norbert Závodský.
 
Veřejná generální zkouška inscenace MARIE ANTOINETTA se uskuteční v pátek 10. března 2023 v 10 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Světová premiéra v sobotu 11. března 2023 od 18.30 hodin. Zbývá posledních pár vstupenek! Srdečně zveme!