OHLÉDNUTÍ ZA PREMIÉROU ČINOHRY MARNÁ LÁSKY SNAHA
ČINOHRA / 12.6.2023
Činohra Národního divadla moravskoslezského uvedla v sobotu 10. června 2023 svou poslední premiéru! Inscenaci MARNÁ LÁSKY SNAHA uvedeme v této sezóně v úterý 13. června 2023 v 18.30 hodin a v neděli 18. června 2023 v 15 hodin.
 
Raná komedie Williama Shakespeara Marná lásky snaha v režii Romana Poláka a v brilantním překladu Martina Hilského se stala posledním činoherním titulem sezony 2022/2023. Premiéru „komedie jiskřivé jako bublinky sektu“ – řečeno slovy překladatele Martina Hilského – jsme v Divadle Jiřího Myrona uvedli 10. června. „MLS o několika chodech“ (podtitul naší inscenace) je doslova prošpikován slovními hříčkami a pro překladatele i inscenátory představuje velkou výzvu. Marná lásky snaha opravdu nešetří slovními hříčkami a mají tu svůj význam. „Slovní hříčky se tu nejeví jako pouhá dekorace, jako povrchní, prázdné, samoúčelné a navíc často necudné vtipkování. Jejich funkcí je zbavovat slova jejich zafixovaných významů, útočit na zaběhaná slovní spojení a uvádět jazyk hry (a její význam) do neustálého pohybu a proudění. (...) Slovní hříčky jsou vzpourou slov proti jazykové strnulosti a mají osvobozující účinek, napadají jazykové dekorum, zpochybňují platnost slov, aby připomněly, jak na tomto jazykovém platidle závisejí lidské vztahy,“ říká Martin Hilský.
 
Nenechte si ujít jedno ze dvou posledních představení v této sezóně. Marnou lásky snahu uvedeme v úterý 13. června v 18.30 hodin a v neděli 18. června 2023 v Divadle Jiřího Myrona. Srdečně zveme!
 
Foto Martin Kusyn

Za krásné květiny děkujeme společnosti Klia.cz s.r.o.