SCÉNICKÉ ČTENÍ KNIHY HORNICKÉ VDOVY V MIMOŘÁDNÉM PROSTORU...
ČINOHRA / 11.11.2023
Na 17. listopad jsme pro Vás připravili něco výjimečného! Scénické čtení knihy nominované na cenu Magnesia Litera v kategorii Litera za publicistiku. Přijďte si poslechnout HORNICKÉ VDOVY.
 
Víte, jaký je to pocit, když vám ze dne na den nepřijde domů manžel? Autentické výpovědi žen, které za tragických okolností přišly o své muže. Ať už šlo o neštěstí v Dole Dukla v roce 1961, nebo o karvinskou havárii v roce 2015, na konci zůstaly vdovy a děti bez otců. Syrová a jednoduchá vyprávění nám zároveň umožňují nahlížet na historické proměny naší země a na fenomén hornictví z pohledu žen. Všechny zpovídané vdovy se svými příběhy dotýkají samých základů života, lásky, rodiny a smrti, a co je nejdůležitější, jsou i návodem, jak žít dál navzdory nepřízni osudu, jak nezůstat ve stínu tragické události. „Musí se žít dál“ najednou nezní dutě…
 
Scénické čtení jsme pro Vás připravili v rámci chystané premiéry stejnojménné inscenace, která bude na repertoáru souboru činohry NDM od 18. června 2023 v Divadle „12“.
 
Po čtení následuje diskuze, kterou moderuje Ladislav Vrchovský – divadelní publicista, kritik a bývalý horník. Zúčastní se jí autorka knižní předlohy Kamila Hladká a také ženy, jejichž osudy jsou v knize zachyceny. Diskutující doplní Martin Jemelka – český historik a hudební publicista specializující se na sociální a hospodářské dějiny 19. a 20. století, dějiny dělnictva a každodennosti.
 
 
Upozorňujeme diváky, že v prostorách dolu může být chladno, doporučujeme teplejší oblečení.
Těšíme se na Vaši návštěvu 17. listopadu 2023 v 19 hodin v Dole Michal.