RICHARD III. V PODÁNÍ PETRA PANZENBERGERA V PRVNÍ RECENZI
ČINOHRA / 17.1.2024
Činohra Národního divadla moravskoslezského uvedla v sobotu 13. ledna 2024 premiéru nového zpracování Shakespearovy tragédie RICHARD III. v režii Ivana Krejčího.
 
Ostrava se na premiéře Richarda III. zásluhou režiséra Krejčího setkala se skutečným Shakespearem. (...) „Bylo by možné postupně vyjmenovat všechny účinkující od prvního až po posledního a u všech hereckých výkonů mluvit stejně: všechny jsou totiž vynikající. (...) Mluvní projev účinkujících je zde skvělou ukázkou vrcholného umění jednání slovem v dramatické situaci. A v každé, která se odehrává na jevišti, jednotliví představitelé naprosto pravdivě a věrohodně projevem celých svých bytostí v pohybu, gestu i mimice (jakkoli tato na velkém jevišti a zdáli není tak viditelná jako při pohledu zblízka) vyjadřují své city a pocity, svá zděšení, zoufalství a hrůzu ze zločinů následujících v krvavém řetězu jeden za druhým, naprosto strhujícím způsobem. (...)  Petr Panzenberger vstoupil do role, do postavy, ale nenechal se jí ovládnout natolik aby přestal s nadhledem místy až humorným řídit projev svého těla i svůj projev mluvní. V jeho podání se po scéně pohybuje vskutku hrůzný tvor, netvor a krvavý pes, manipulátor, kterému je nesmírně těžké odolat. Bez nadsázky lze říci, že v tuto chvíli je Richard III. životní rolí Petra Panzerbergera a můžeme se jen těšit, kdy se opět zaskví na jevišti při další velké herecké příležitosti. (...) Premiérové představení inscenace Richard III. v Národním divadle moravskoslezském publikum ocenilo dlouhým potleskem vestoje. Hold patřil celému inscenačnímu a hereckému týmu, z velké části pak hlavně Petru Panzenbergerovi za jeho vynikající herecký výkon." Ladislav Vrchovský (ostravan.cz, 14. 1. 2024).
 
Njebližší představení uvedeme ve čtvrtek 18. ledna 2024 a v úterý 23. ledna 2024 od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Srdečně zveme!
 
Foto Martin Kusyn