PŘED SOBOTNÍM PŘEDSTAVENÍM ČINOHRY MARIE ANTOINETTA UVEDEME MIMOŘÁDNÝ DRAMATURGICKÝ ÚVOD
ČINOHRA / 14.2.2024
Před téměř vyprodaným sobotním představením inscenace MARIE ANTOINETTA se od 18 hodin ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka uskuteční dramaturgický úvod. Přijďte si s námi připomenout důležité historické okolnosti s dramaturgem souboru Norbertem Závodským.
 
V jakém světě žil Stefan Zweig, jehož román Marie Antoinetta se stal předlohou pro stejnojmennou inscenaci na našem repertoáru? Jeho myšlenky jsou dodnes působivou obhajobou proti každé totalitní ideologii a připomínají nám, že Západ nestojí na ekonomickém růstu nebo konzumu, ale na těžce vybojovaných a prožitých hodnotách.
 
Zweigův román Marie Antoinetta velmi silně popisuje osud oběti kolektivní nenávisti, která nakonec dohnala i samotného Zweiga. Téma jeho díla i myšlenek promlouvá dnes o to naléhavěji, že kolem nás zuří nové války. S ohledem na dvě významná výročí se činohra NDM rozhodla uskutečnit mimořádný dramaturgický úvod, na kterém si mimo jiné společně s dramaturgem Norbertem Závodským připomeneme, že 20. ledna 2024 uplynulo 82 let od konference ve Wansee, kde nacistické vedení představilo architekturu tzv. Konečného řešení židovské otázky a 23. února 2024 uplyne 82 let od sebevraždy spisovatele Stefana Zweiga a jeho ženy Lotty Altmann. Těšíme se na Vaši návštěvu v sobotu 17. února 2024 v 18 hodin ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka.
 
Tomáš Jirman (Stefan Zweig), Aneta Kaluža Klimešová (Lotte Altmann). Foto: Martin Kusyn