MARIE ANTOINETTA NA PLATFORMĚ DRAMOX!
ČINOHRA / 21.5.2024
Záznam činoherní inscenace MARIE ANTOINETTA, která měla před pár dny v Divadle Antonína Dvořáka derniéru, je od dnešního dne ke zhlédnutí na platformě DRAMOX.

MARIE ANTOINETTA měla v Divadle Antonína Dvořáka premiéru 11. března 2023. Předlohu napsal Stefan Zweig, dramatizaci připravili Vojtěch Štěpánek, Pavel Gejguš a Markéta Bocková v režii Vojtěcha Štěpánka a dramaturgii Norberta Závodského. Scénu a kostýmy navrhnul David Janošek. V hlavních rolích hráli Sára Erlebachová, Daniel Hrůza, Tomáš Jirman, Aneta Kaluža Klimešová a další.
 
„Inscenace Marie Antoinetta má vše, co divadelní zážitek dokáže nabídnout. Excelentní adaptaci, vynikající nápad propojení autora s ústřední postavou, dokonalé kostýmy a mnohovrstevnatou scénu. (...) Po celou dobu budete svědky dvou světů tak vzdálených, a přesto si tak podobných v historickém vývoji, že pod nánosem humorných dialogů doslova cítíte tíživost fatálních podobenství obou osudů. Zweig zmítaný v beznadějném vyhnanství roku 1942, ztrátou domova a nechutí začínat znovu na sklonku životních sil stojí tváří v tvář své postavě – Marii Antoinettě, která dospívá v královnu ve chvíli, kdy přichází o svou „korunu“. Opakující se historie zde má hlubší ráz i díky vloženým narážkám – někdy přesněji mířenými, někdy více zabalenými v jinotajích. Okouzlující na celém představení je především absolutní souhra všech protagonistů, která mnohdy připomíná francouzské komedie, kde hlavní roli hrají zavřené dveře a dobře načasované sekvence. Prolínání „současnosti“ Stefana Zweiga (Tomáš Jirman) a jeho ženy Lotte Altmann (Aneta Kaluža Klimešová) s hrdiny jeho vlastní knihy je velmi příjemné a nenásilné. Nerušící nápad je velmi dobře pojat a jakousi osobní katarzí jsou i promluvy hlavní hrdinky k romanopisci." Evelína Vaněk Síčová (ostravan.cz, 12. 3. 2023). Derniéra se uskutečnila 18. května 2024. Od 21. května 2024 je možné inscenaci zhlédnout na platformě DRAMOX.