POSLEDNÍ ČINOHERNÍ PŘEDSTAVENÍ V TÉTO SEZÓNĚ!
ČINOHRA / 5.6.2024
Činohra Národního divadla moravskoslezského má v této sezóně před sebou už jen sedm představení. Poslední premiérou 105. sezóny budou HORNICKÉ VDOVY v Divadle „12".
 
Již zítra 6. června uvedeme v Divadle Jiřího Myrona černou komedii o palčivých problémech dnešního světa. Nová hra oceňovaného českého dramatika Tomáše Dianišky DEN ZÚČTOVÁNÍ byla napsaná přímo pro soubor činohry NDM. Zběsilá jízda fantastickou Ostravou, ve které je možné dokonce uvíznout v časové smyčce a prožívat jeden den stále znova a znova. A sice den zúčtování…
 
V pátek 7. června zveme diváky na RICHARDA III. v režii Ivana Krejčího se skvělým Petrem Panzenbergerem v titulní roli. „Jednotliví představitelé naprosto pravdivě a věrohodně projevem celých svých bytostí v pohybu, gestu i mimice vyjadřují své city a pocity, svá zděšení, zoufalství a hrůzu ze zločinů následujících v krvavém řetězu jeden za druhým, naprosto strhujícím způsobem. (...) Petr Panzenberger vstoupil do role, do postavy, ale nenechal se jí ovládnout natolik aby přestal s nadhledem místy až humorným řídit projev svého těla i svůj projev mluvní. V jeho podání se po scéně pohybuje vskutku hrůzný tvor, netvor a krvavý pes, manipulátor, kterému je nesmírně těžké odolat. Bez nadsázky lze říci, že v tuto chvíli je Richard III. životní rolí Petra Panzerbergera a můžeme se jen těšit, kdy se opět zaskví na jevišti při další velké herecké příležitosti." (Ladislav Vrchovský, ostravan.cz, 14. 1. 2024).
 
Den zúčtování Richard III. Pravda, foto Martin Kusyn
Ve zcela vyprodaném Divadle „12" uvedeme 10. a 11. června představení hry Floriana Zellera PRAVDA. Všechna plánovaná představení jsou zatím vyprodaná, sledujte náš web a nastavte si "hlídacího psa", občas se pár míst v rezervacích uvolní.
 
HORNICKÉ VDOVY představíme v české premiéře 18. června v 19 hodin v Divadle „12". Diváky čeká několik silných životních příběhů, které jsou především příběhy plnými naděje. Odkazem hornických vdov totiž není smutek, ale síla. Zároveň je z každé jejich promluvy cítit snaha připomenout kus naší minulosti. V režii Václava Klemense, ve výpravě Marty Roszkopfové a s hudbou Tomáše Rossiho se můžete těšit na Marii Logojdovou, Sabinu Muchovou, Viktórii Pejkovou, Alenu Sasínovou-Polarczyk, Lenku Kucharskou Sedláčkovou a Petra Housku.