ČASOPIS NDM ZÁŘÍ/ŘÍJEN – DO NOVÉ SEZÓNY V NOVÉM!
22.8.2019
Sezóna 2019/2020 je již 10. sezónou, po kterou bude ČASOPIS NDM vaším průvodcem! Do druhého století existence NDM vstupujeme s novým designem a titulkou společnou pro všechny soubory.
 
A na jaká témata se můžete těšit? Vybíráme pro vás z obsahu...
 
OPERA
„Už skoro nespím, přemýšlím o konceptu a neustále se mi vrací jednotlivé hudební motivy i slova Rusalky, kterou jsem více jak rok poslouchal… Jsou tu veliké instrumentální plochy, spousta sólových repeticí. Instrumentace je nádherná, divák se díky charakteristickým nástrojům a motivům dobře orientuje. Hudba nabízí nádherné barevné plochy, je to dramatická muzika, dneska k oscarovému velkofilmu. Hudba duše,“ říká o připravované premiéře opery RUSALKA režisér Radovan Lipus.
 
ČINOHRA
Sečteno a podtrženo do jedné věty: „Výnosné místo má své výsostné místo v programovém výčtu nejlepších ostravských inscenací.“ Sestavili jsme pro vás výběr recenzí činoherních inscenací VÝNOSNÉ MÍSTO a RÁDCE.
 
BALET
Pracovní návštěvu Maura Bigonzettiho zachytila na fotografiích Lucie Maceczková. Bigonzetti je autorem baletu ROSSINIHO KARTY. Tato honosná choreografie se provdala za hudbu Rossiniho, za symbolické postavy italské opery. Zveme vás na stránkách časopisu na hostinu připravenou dvěma italskými mistry...
 
OPERETA/MUZIKÁL
Může se zdát, že muzikál o dvou hercích a šestičlenné kapele je na přípravu a samotný zkouškový proces jednodušší, opak je ale pravdou. Jak se diváci budou moct od září přesvědčit, titul PĚT LET ZPĚT (The Last Five Years) je náročný nejen po herecké stránce, ale i hudba současného amerického skladatele Jasona Roberta Browna je velký oříšek. A to i pro sólisty orchestru souboru operety/muzikálu NDM, kteří navíc budou tentokrát na jevišti zcela „odhaleni“ a stanou se součástí příběhu...
 
NDM EXTRA / ATELIÉR
NDM EXTRA i ATELIÉR se zapojí do oslav 30. výročí sametové „revoluce“. Projekt SVOBODNÉ DISKUSE se bude skládat ze tří moderovaných debat pro školy i širokou veřejnost se zajímavými hosty. Hosté, kteří přijedou do Ostravy, vystoupí dopoledne v moderované debatě v Divadle Jiřího Myrona. Ta bude určena pro středoškoláky. Večer se bude stejná debata opakovat pro širokou veřejnost v komornějším prostředí v Divadle „12“.