NEDĚLNÍ ČTENÍ S INTERNETOVÝM MAGAZÍNEM NDM
22.1.2022
Na adrese magazin.ndm.cz jsou pro Vás ke čtení již tři čísla našeho e-magazínu! Třetí číslo magazínu opět nabízí aktuální informace, zajímavosti ze zákulisí, videa, podcasty, virtuální výstavu a spoustu dalšího!
 
V pořadí třetím čísle e-magazínu Vám přiblížíme osobnost spisovatele Oty Filipa, jehož nejslavnější román o Ostravě zdramatizoval Tomáš Vůjtek. V režii Janusze Klimszy bude mít nová inscenace souboru činohry se stejnojmenným názvem románu NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY premiéru na konci ledna. Návrat Oty Filipa do Ostravy bude ve velkém stylu!
Foto Martin Kusyn
 
 
 
E-magazín nabízí také zajímavé podcasty s členem činohry NDM Tomášem Jirmanem a s členem muzikálu NDM Liborem Olmou, který se rozpovídá nejen o své nové roli Harpagona v muzikálu HARPAGON JE LAKOMEC?
Foto Kristýna Junková
 
Opět se prostřednictvím minidokumentu ze série PROFESIONÁLOVÉ podíváme do zákulisí divadla. Tentokrát představíme práci mistra zvuku Bořivoje Wojnara.
 
Soubor baletu má za sebou premiéru mimořádně úspěšné baletní fantazie MAHLEROVY VZPOMÍNKY a už nyní poctivě zkouší CARMEN. Smyslný a vášnivý balet poprvé uvedeme 12. května 2022 v choreografii českého choreografa Jiřího Pokorného, který se do Ostravy vrací po čtyřech letech.
Foto Serghei Gherciu
 
Zajímavou kapitolu ke čtení nabízí archiv NDM. Zimní měsíce se po staletí nesou v duchu plesové sezóny. Plesy svou podstatou poskytují prostor pro neobvyklé a mnohdy dramatické okolnosti, což je činí výjimečnými událostmi s výjimečnými situacemi. A to je také zřejmě důvod, proč prostředí plesu tolik láká divadelní autory napříč žánry a staletími. I Národní divadlo moravskoslezské v průběhu své historie představilo několik desítek inscenací, které spojuje téma plesu.
 
A jednu takovou naši inscenaci čeká v únoru derniéra. Soubor opery NDM naposledy uvede MAŠKARNÍ PLES. Navštívit ji můžete 5. února od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
Foto Martin Popelář
 
Vážení diváci, příjemné čtení přeje Národní divadlo moravskoslezské.