OSTRAVSKÁ CARMEN – PŘÍBĚH, KTERÝ SI MŮŽEME DOMÝŠLET
BALET / 31.5.2022
Balet Národního divadla moravskoslezského zve diváky na svou úspěšnou novinku CARMEN, kterou v této sezóně uvedeme ještě ve dvou reprízách v Divadle Jiřího Myrona.
 
„Pohybová kvalita umocněná spojením choreografova současného tanečního výraziva a převážně baletní zkušenosti ostravských tanečníků je ale očividná. Jiskří to, pulzuje; postavy tepou životem. Pro vyjádření napětí v soubojích či rvačkách stačí výrazná pohybová stylizace, zpomalení, reakce na pohybový impulz protistrany. Žádná velká gesta, natož naturalismus. Zhruba od jedné třetiny se choreograf více soustřeďuje na hlavní aktéry a nervní napětí roste. Ostravský balet v tu chvíli už „šlape“ naplno. V dynamice a také kvalitě a přesnosti nazkoušení dokazuje, že patří ke špičce mezi českými baletními ansámbly. (...) Carmen je sebevědomá dívka žijící přítomností, hvězda tanečního parketu, která miluje dle aktuálního rozpoložení a situace. Svou sílu prezentuje zdůrazněním svých bicepsů a zaťatou pěstí. V podání Natalie Adamské jde o zvláštní rozpor, kdy křehká tanečnice často uzurpuje veškerou pozornost. Jako by její život byl rychlou jízdou, které dodává pohon extáze či jiná droga. Francesco Fasano jako Don José je postupně usmýkáván milostnou touhou. Podléhá pudům, iracionalitou svého jednání vzbuzuje až lítost. Nechává se ponížit, jen aby zaujal. A pak je tu Lady M v podání křehké Shino Sakurado – postava hodně vzdálená od Micaely z Bizetovy opery. Složitá a nejednoznačná. Přítelkyně Carmen a ochranitelka Josého, ale také intrikánka podléhající své sexuální touze a zřejmě jen ve svých představách utíkající do milostného objetí se symbolickým býkem. Josého sok Escamillo se zdá v tomto čtyřúhelníku nejčitelnější. Rei Masatomi v této roli ohromuje sebevědomím a skokanskou suverenitou. Jeho vstup nebo spíš vlet na pomyslný taneční parket je impozantní."
Roman Vašek
(divadelni-noviny.cz, 29. 5. 2022)
 
 
Nenechte si ujít jednu ze dvou posledních repríz v této sezóně! Naši vášnivou Carmen uvedeme 8. a 10. června od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Srdečně zveme!