JIŽ TUTO SOBOTU PROBĚHNE SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ CEN THÁLIE!
7.10.2022
V sobotu 8. října od 20 hodin proběhne v historické budově Národního divadla a v přímém přenosu na ČT1 slavnostní předávání Cen Thálií za dvě uplynulé sezóny. Umělci působící v souborech Národního divadla moravskoslezského získali čtyři úzké a tři širší nominace. Veronika Forejtová spolu s Františkem Němcem převezmou Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.
 
Sopranistka Jana Sibera zaujala porotu Cen Thálie výkonem v roli Manon ve stejnojmenné opeře Julese Masseneta: „Jana Sibera je v současné době na vrcholu své umělecké kariéry a své repertoárové spektrum si rozšiřuje i k rolím lyrickým a mladodramatickým. Titulní role Manon ji potkala v pravý čas. Má pro ni vše, co role vyžaduje – od koloratur, přes lyrické plochy až k místům dramatickým. A vše zvládá s potřebnou bravurou. Je nutné vyzdvihnout též její herecký projev. Pod vedením režiséra Jiřího Nekvasila vytvořila portrét ženy, která v opeře prochází poměrně velkým obloukem – od zamilované dívky, po šťastnou, leč koketní ženu, a nakonec až po ženu osudem ztýranou a umírající v náručí své velké lásky rytíře des Grieuxe", napsala odborná porota Cen Thálií ke zdůvodnění nominace.
 
Natalia Adamska a Francesco Fasano si nominace vytančili rolemi Carmen a Dona Josého v baletu CARMEN: „Tato velmi mladá tanečnice Natalia Adamska, rodačka z polské Bydgoště, předvedla v titulní roli Carmen jistý a velmi komplexní výkon. Její technická suverenita a přirozený herecký projev utvářely od prvního okamžiku naprosto sebevědomou, přesvědčivou a krásnou postavu moderní dívky plné vášně, lásky a svobody. Každým dalším pohybem, gestem a výrazem dostává diváky na svou stranu. Její Carmen je bezpochyby výjimečným zjevením na taneční scéně v minulé sezoně. Francesco Fasano podal v roli Josého strhující výkon. Mimořádně ovládá skvěle vyškolené tělo, a může tak dokonale realizovat záměr choreografa. Ztvárnění čistoty charakteru Dona Josého v kontrastu s jeho sžíravou milostnou touhou bylo výzvou, kterou Fasano naplňuje vrchovatě. Hudební fráze jsou bezezbytku nasyceny plasticitou pohybu i prožitkem. Intenzita herectví kulminuje v duetech s Carmen a v monologu na citaci árie kartové scény."
 
Hana Fialová přesvědčila jako Áda Harrisová v muzikálu KVĚTINY PRO PANÍ HARRISOVOU. „Hana Fialová přesně vystihla bezelstnou povahu, spontánní laskavost a dobrosrdečnost postavy Ády Harrisové, obyčejné ženy, pracující jako uklízečka. V hereckém i pěveckém ztvárnění Hany Fialové se přesvědčivě zrcadlí všechny Ádiny touhy, krize a pády. Áda jde nekompromisně za svým cílem, a i když se jí vše zhroutí, dokáže se nadechnout a jít dál", napsala odborná porota.
 
Další tři umělci obdrželi za své výkony v inscenacích Národního divadla moravskoslezského širší nominace. Pavol Kubáň za roli Knížete v opeře Hanse Krásy ZÁSNUBY VE SNU, Michaela Vápeníková za roli Coppélie (Svanilda) v baletu COPPÉLIA, Tomáš Savka za roli Alberta Harrise / Markýze de Chassagne v muzikálu KVĚTINY PRO PANÍ HARRISOVOU.
 
Thálii za celoživotní mistrovství v činohře v sobotu převezme emeritní členka činohry Národního divadla moravskoslezského Veronika Forejtová.
 
Už zítra se na přímý přenos 29. ročníku udílení cen můžete podívat v přímém přenosu České televize v hlavním večerním čase. Všem nominovaným gratulujeme a držíme palce!
 
Ceny Thálie 2022 se konají pod záštitou Ministra kultury ČR