TRADIČNÍ ANKETA DIVADELNÍCH NOVIN – INSCENACE ROKU
13.1.2023
Do tradiční ankety Divadelních novin oslovil jejich šéfredaktor Josef Herman zhruba dvě stovky profesionálů zabývajících se nejrůznějším způsobem divadlem. Každý mohl tipovat jednu inscenaci vzniklou od prosince 2021 do listopadu 2022.
 
Milan Bátor, Ostravan.cz, Český rozhlas, Ostrava:
Za inscenaci roku považuji muzikál Producenti v ostravském Divadle Jiřího Myrona. Líbí se mi, jak je po všech stránkách dotažen do nejmenších detailů. Oceňuji, že se nebojí satiry na adresu všeho, co satiru žádá, stejně tak mě baví výsměch hyperkorektnosti a dalším mantrám dnešní doby. A samozřejmě, nikoli v poslední řadě, mě těší výborné obsazení hlavních rolí a osobní přístup všech protagonistů. Od velkých po ty nejmenší postavy se dělá v Ostravě muzikálové divadlo, které má šmrnc, je aktuální, dynamické a dravé. Takhle mi to dává prostě smysl."
 
Helena Havlíková, operní publicistka, Praha:
Šestý ročník festivalu NODO (New Opera Days Ostrava) v čele s tandemem Petr Kotík – Jiří Nekvasil znovu potvrdil svou jedinečnost a užitečnost. Letos na díla, k jejichž uvedení nemají repertoárová divadla odvahu, navázal Prometeo Luigiho Nona, dvouhodinový zvukově-prostorový monument s podtitulem Tragédie slyšení pro čtyři orchestry, instrumentální i vokální sólisty, sbor, dva recitátory a živou elektroniku. Po obvodu Dvojhalí Karolina režisér Jiří Nekvasil a výtvarník David Bazika nechali „zaparkovat“ těžkou techniku se zřetelnými údaji o nosnosti náklaďáků, tahačů, montážních vozů nebo otlučených přívěsů Dopravního podniku Ostrava, Ostravských komunikací a Národního divadla moravskoslezského. Na jejich korbách byla rozmístěna příslušná uskupení interpretů. Dirigenti, Jiří Rožeň a Petr Kotík vše řídili ze zdvižných plošin uprostřed. Diváci seděli, chodili, ale i leželi uprostřed, s účinkujícími ve společném „kruhu“ tohoto novodobého antického divadla a renesančních vícesborových technik duchovní hudby, nořili se do reflexe prométheovského mýtu v novodobé polyfonii zvuků, hlasů, putujících díky elektronickému scénáři po celém obvodu. Byl to mimořádně silný zážitek, drtivý i zklidňující zároveň, jako osud lidstva zmítaného „tragédiemi“ katastrof, ale uklidněním a očistou katarze a nadějí v budoucnost." Partnerem festivalu NODO / Dny nové opery Ostrava byl Dopravní podnik Ostrava.
 
 
Josef Herman, šéfredaktor Divadelních novin, Praha:
Měl bych letos řadu tipů, jen operních by bylo: Návrat Tobiášův ve Znojmě, Mesiáš v Českých Budějovicích, Hubička a Zásnuby ve snu v Ostravě, k tomu tamější festival NODO, Otello a Glagolská mše / Z mrtvého domu v Brně, Plameny a Švanda dudák a zejména pak Káťa Kabanová a Růžový kavalír v operách Národního divadla. Jenže z ostré konkurence vyčnívá zcela výjimečná inscenace opery Georga Friedricha Händela Alcina Národního divadla v Brně v mezinárodní koprodukci (Caen, Versailles) a s Collegiem 1704. (...)"
 
(divadelní noviny, 10. 1. 2023)