NOVÉ ČÍSLO ČASOPISU NDM BŘEZEN/DUBEN 2023 JIŽ NYNÍ ON-LINE!
20.2.2023
Jarní číslo časopisu NDM je již nyní on-line! Přečtěte si více o chystaných premiérách, současném repertoáru, chystaných akcí i o osobnostech spjatých s NDM!
 
„Od 11. března 2023 v Divadle Antonína Dvořáka budete mít možnost zhlédnout razantní adaptaci geniálního románu Stefana Zweiga MARIE ANTOINETTA. Její sňatek měl zaručit Evropě mír na několik generací. Ale… mladí manželé nejeví zájem ani o sebe navzájem a ani o nějaký mír. Z operní lóže není vidět do ulic, kde umírají lidé hladem. Lid svou královnu upřímně miluje, ale co bolí víc než neopětovaná láska?" Šéf souboru činohry a režisér inscenace Vojtěch Štěpánek. Přečtěte si rozhovor s hlavní představitelkou Sárou Erlebachovou.
 
Druhou březnovou premiéru připravuje souboru baletu: „První jarní den jen o čtyři dny předznamená dychtivě očekávaná premiéra baletu HORA. Jarní energií doslova nabitá signální zelená je dominantní pro vizuál této inscenace i pro scénický prostor tohoto pozoruhodného tanečního večera. Velká událost v tanečním světě Česka. Jsme totiž první divadlo v Česku (i na Slovensku!), které dostalo možnost nastudovat celovečerní baletní kompozici jednoho z nejzásadnějších tvůrců současnosti, izraelského choreografa Ohada Naharina. A tak na jevišti Divadla Jiřího Myrona 16. března 2023 poprvé ožije zelený, znepokojivý a strašidelně krásný svět Naharinovy Hory", píše v úvodníku časopisu ředitel NDM Jiří Nekvasil.
 
„Po úspěšných premiérách čtyř oper ve dvou inscenacích, které náš soubor v posledních dvou měsících připravil (Rozbitý džbán a Císař Atlantidy; Tanec nevděčnic a Dido a Aeneas), se plnou parou vrháme do příprav opery TANNHÄUSER Richarda Wagnera. Každá inscenace Wagnerovy opery v našich končinách má vždy punc určité exkluzivity, výjimečnosti. Je to dáno jednak obtížností, kterou každé jeho dílo klade na celý operní aparát, jednak délkou těchto děl a na neposledním místě i občasností jejich uvádění na našem území." Marek Šedivý, hudební ředitel souboru opery. Wagnera je třeba zažít! Premiéra se uskuteční 27. dubna 2023 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Ve dnech 2. a 4. února proběhly premiéry slavného muzikálu SWEENEY TODD: ĎÁBELSKÝ LAZEBNÍK Z FLEET STREET. Do Ostravy se tak poprvé dostalo dílo s hudbou geniálního broadwayského skladatele a textaře Stephena Sondheima. Několik našich muzikálových titulů čeká derniéra a na repertoáru budou už jenom do konce této divadelnín sezóny! Proto pokud jste náhodou ještě neviděli komorní muzikál Jasona Roberta Browna Pět let zpět (The Last Five Years), poetický taneční muzikál Andrewa Lloyda Webbera Kočky, muzikál o cestě za velkým snem Richarda Taylora a Rachel Wagstaff Květiny pro paní Harrisovou nebo původní autorský muzikál Borise Urbánka, Jiřího Krhuta a Vojtěcha Štěpánka Harpagon je lakomec?, rozhodně to neodkládejte! Několik posledních repríz pro vás zahrajeme do června 2023.
 
Titulní stranu časopisu zdobí mezzosopranistka Dominika Škrabalová, se kterou jsme si povídali o její cestě k hudbě, jaderným zbraním i o tom, jaké to je být královnou či bohyní. To vše a mnohem více se dočtete v našem novém v pořadí 61. čísle časopisu Národního divadla moravskoslezského, který si můžete přečíst on-line, nebo si jej později vyzvednout v pokladně Divadla Jiřího Myrona, u našich partnerů a ve všech našich divadlech.