DNES SI PŘIPOMÍNÁME 139. VÝROČÍ ÚMRTÍ SKLADATELE BEDŘICHA SMETANY...
OPERA / 12.5.2023
... a to znamená, že přesně za rok, 12. května 2024, v den 140 (!) výročí úmrtí Bedřicha Smetany, se představením opery Libuše uzavře druhé provedení Smetanovského operního cyklu Ostrava!
 
Bedřich Smetana patří k zakladatelům moderní české hudby. A to nejen jako skladatel světového rozměru, ale též svou činností organizační a dirigentskou. Jako kapelník Prozatímního divadla (v podstatě umělecký šéf opery) v letech 1866–1874 svou systematickou prací dirigentskou i dramaturgickou položil základy budoucího souboru opery Národního divadla – prvního českého stálého operního souboru! Tuto práci však vzhledem k onemocnění a následné hluchotě musel již v roce 1874 opustit, komponovat však nepřestal, a tak v tomto období složil a dokončil nejen tři opery, ale i tak významná komorní díla jako oba dva smyčcové kvartety či dvě houslová dua Z domoviny a především cyklus symfonických básní Má vlast.
 
Od roku 2014 do roku 2024 zde v Ostravě (v České republice a ve světě) dáváme systematickou příležitost opět zaznít všem osmi dokončeným operám Bedřicha Smetany. A to v nových inscenacích vzniklých v tomto období. V průběhu sezóny 2023/2024 je pak budeme jednotlivě prezentovat a v kontextu Smetanovského operního cyklu je souhrnně předvedeme ve dvou termínech: První provedení začne 2. března 2024 (den narození Bedřicha Smetany) operou Braniboři v Čechách. Další opery budou uváděny v chronologickém sledu. Výjimku tvoří Libuše, kterou celý první cyklus slavnostně uzavřeme 10. března 2024. Druhé provedení začíná 4. května 2024 opět operou Braniboři v Čechách, v následujících dnech budou opery uváděny v chronologickém sledu. I tentokráte výjimku tvoří Libuše, jíž celý druhý cyklus znovu slavnostně skončí, a to 12. května 2024, v den 140. výročí úmrtí Bedřicha Smetany.
 
Nenechte si ujít poslední představení inscenace PRODANÁ NEVĚSTA v této sezóně které pro Vás odehrajeme v úterý 23. května 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. S touto inscenací se pak v červnu představíme na mezinárodním hudebním festivale Smetanova Litomyšl. V červnu se uskuteční premiéra další Smetanovy opery DALIBOR, kterou poprvé uvedeme ve čtvrtek 22. června 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Ambicí Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 je i přiblížit opět celé Smetanovo operní dílo současným divákům nejen tuzemským, ale i zahraničním, kterým je rovněž jedinečná prezentace osmi dokončených Smetanových oper určena. Jde tak o mimořádnou příležitost poznat je všechny najednou a v krátkém časovém rozestupu. Více o Smetanovském operním cyklu 2024 ZDE. Prodej jednotlivých vstupenek na představení SMETANOVSKÉHO OPERNÍHO CYKLU 2024 JIŽ ZAHÁJEN.
 
Foto Martin Popelář