PURCELLOVA OPERA DIDO A AENEAS NA VLNÁCH ČESKÉHO ROZHLASU VLTAVA!
27.9.2023
Nenechte si ujít večer dvou výjimečných děl z raného období existence opery: barokní skvosty TANEC NEVDĚČNIC a DIDO A AENEAS. Nejbližší představení se uskuteční v úterý 3. října 2023. V sobotu 7. října 2023 od 20.00 hodin si Purcellovu operu DIDO A AENEAS můžete pustit na vlnách Českého rozhlasu Vltava, kde zazní v pořadu Operní večer.
 
Je to již pět let od vzniku unikátního propojení Fakulty umění Ostravské univerzity a Národního divadla moravskoslezského – od vzniku Operní akademie Ostrava (OAO). Talentovaní studenti zpěvu i hry na hudební nástroje mají každoročně možnost nastudovat operní dílo spolu s našimi profesionály. V uplynulé sezóně to byly dvě barokní opery. Nahrávka Dido a Aeneas byla pořízena v červnu 2023 ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona. V titulních rolích zpívají Karolína Levková a Robin Červinek. Dále účinkují Magdaléna Rovenská, Klára Hlúšková, Veronika Andrašková, Josef Kovačič a Elizabeth Višovanová. Spoluúčinkuje Operní studio při NDM, sbormistryně Lenka Živocká. Komorní orchestr studentů Ostravské univerzity diriguje Jiří Habart. Rozhlasová hudební režie František Mixa, mistr zvuku Lubomír Výrek. Pořadem provází Renáta Spisarová, která povede rozhovory s režisérem inscenace a iniciátorem vzniku OAO Jiřím Nekvasilem, sólistkou opery NDM a vedoucí katedry zpěvu na Fakultě umění OU Evou Dřízgovou-Jirušovou a vedoucí Operního studia NDM Lenkou Živockou.
 
Tanec nevděčnic
Dido a Aeneas, foto Martin Popelář
„Jako další inscenace společného projektu souboru opery a Fakulty umění Ostravské univerzity (Operní akademie Ostrava) jsme tentokrát zvolili dvě raně barokní opery, které se v našem divadle ještě nikdy nehrály. Navíc jsme je situovali do dvou prostorů. První část večera patřící dílu Claudia Monteverdiho Tanec nevděčnic se odehrává v Divadle „12“ a o přestávce se diváci přesouvají do slavnostního sálu Divadla Jiřího Myrona, kde ožívá příběh Didony a Aenea v geniální opeře Henryho Purcella. V obou těchto operách je vedle studentů a profesionálů nezastupitelná účast členů Operního studia NDM, kteří se brilantně ujali náročných sborových partů." Jiří Nekvasil, ředitel NDM.
 
Večer dvou barokních oper uvedeme do konce roku čtyřikrát:
 
Monteverediho dílem Tanec nevděčnic u nás v Divadle 12" večery začínáme vždy v 19 hodin, o přestávce se diváci přesunou do patra Divadla Jiřího Myrona a anglickou operu pak hrajeme ve slavnostním sále. Skvosty barokní opery hrajeme v italštině a angličtině, stručný děj obou děl diváci najdou v programu.