DERNIÉRA OPERY TANNHÄUSER! MIMOŘÁDNÉ DÍLO RICHARDA WAGNERA UVEDEME JIŽ POUZE DVAKRÁT
12.3.2024
Wagnera je třeba zažít! Nenechte si ujít jedno z posledních dvou představení opery TANNHÄUSER do derniéry! Předposlední představení uvedeme ve středu 27. března 2024, derniéru 4. dubna 2024 vždy od 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 

Romantický epos Tannhäuser patří do zlatého fondu světové opery. Příběh tragické lásky a cesty za vykoupením vychází ze skutečného příběhu z německé mytologie. Na ostravském jevišti se dílo prvně objevilo už v roce 1924 a na scénu opery Národního divadla moravskoslezského se ve své již páté inscenaci vrátilo po více než padesáti letech. Režie se ujal Jiří Nekvasil, hudebního nastudování Marek Šedivý, autorem scény je Daniel Dvořák, kostýmy připravila Marta Roszkopfová a sbormistrem je Jurij Galatenko. V březnovém představení v hlavních rolích vystoupí Kateřina Hebelková (Alžběta / Venuše) a Gianluca Zampieri (Tannhäuser). Derniérovému publiku se představí sopranistka Maida Hundeling, která získala za svůj výkon v této inscenaci širší nominaci na Cenu Thálie 2023, a tenorista Hans-Georg Priese.
 
Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar zveřejnili nominace na výroční Ceny Jantar za rok 2023 v operním oboru. V mužské a ženské kategorii byli nominováni tři umělci a tři umělkyně, všichni z Národního divadla moravskoslezského. Tři nominace získali sólisté za role v opeře Tannhäuser. Operní porota svým hlasováním rozhodla o následujících nominacích:
Kateřina Hebelková do role Venuše vnesla vášeň a živočišnou energii, Alžbětu vybavila pokorou a vznosnou odevzdaností vyššímu řádu. Obě polohy zvládla pěvecky dokonale a stylově je dokonale odlišila.
Maida Hundeling přesně rozlišila smyslnou Venuši od zbožné Alžběty, herecky a zejména pěveckým odstíněním obou rolí. Ve vrcholných pasážích i ve ztišených místech zněl její hlas vyrovnaně a kultivovaně.
Gianluca Zampieri je v dané chvíli ideální pro roli pěvce zmítaného milostnou vášní i duchovní vírou v nadpozemský řád. Vytvořil komplikovanou postavu, střídmým herectvím a zejména plastickým provedením různorodých významových a emocionálních plošek partu. Tannhäuser patří k vrcholným kreacím, které pro Ostravu vytvořil.