Ateliér v sezóně 2018/2019

ve dnech 29. – 30. srpna 2019
 
I letos pořádáme v pořadí již devátou Letní divadelní školu pro pedagogy. Přijďte se spolu s námi učit divadelnímu jazyku!
JOHANKA VYPRAVUJE
Pohádky, bajky a písničky
(VHODNÉ PRO DĚTI OD 5 LET)
sobota 8. a neděle 16. června 2019 v 16.00 hodin v Ateliéru
 
Jemně interaktivní a zbrusu nové představení čtrnáctileté členky Operního studia při NDM Johany Habiballa. Dívka vypráví, předvádí, zpívá a tančí ostatním příběhy, pohádky, bajky a balady. Na míru do našeho ateliérového prostoru ušil a režíroval hudební skladatel Pavel Helebrand. Účinkují Johana Habiballa, Rozálie Kubíková a další kamarádi.
 
Vstupné: dospělí 80 Kč / děti 40 Kč
Nutná rezervace míst na ateliér@vasedivadlo.cz nebo telefonu 733 714 374!
DEN DĚTÍ S ATELIÉREM NA HLUBINĚ! (v rámci 11. ročníku festivalu Dream Factory)
sobota 1. června 2019 od 13.00 do 17.00 hodin
 
V rámci sobotního festivalového odpoledne, které bude věnováno svátku všech dětí, bude možné zhlédnout představení, zazpívat si a zúčastnit se workshopů, které vznikají v koprodukci Ateliéru a Dream Factory v Dolní oblasti Vítkovic před kavárnou Maryčka.
Program:
13.00 O pejskovi a kočičce aneb Čapek dětem Operní studio NDM zahraje a zazpívá pohádku O pejskovi a kočičce. A tentokrát přidá ještě nášup v podobě čapkovského workshopu! Těšte se.
15.00 Johanka vypravuje Pohádky, balady, bajky a písně v podání Johanky Habiballa a jejich kamarádů.
16.00 I myšky mají sny Hrají, zpívají, tančí a smějí se děti z Činoherního a Operního studia. Hrajte, zpívejte, tančete a smějte se s nimi. Speciální koncert dětí dětem k jejich svátku!
OBHAJOBY MATURITNÍCH PRACÍ SPOJENÉ S VERNISÁŽÍ
pátek 17. května 2019 v 17.00 hodin
 
Ateliér se propojuje s výtvarným uměním! Prostory zkušebny Ateliéru budou od května 2019 každoročně sloužit pro výstavu maturitních prací studentů Střední umělecké školy Ostrava! Přímo v prostorách Ateliéru pak v pátek 17. května proběhne obhajoba maturitních prací. Odpoledne od 17 hodin bude probíhat vernisáž pro širokou veřejnost. Obrazy budou v Ateliéru umístěny až do jara roku 2020, kdy budou nahrazeny novými pracemi.
REGENERACE UMĚNÍM
čtvrtek 16. května v 17 hod.
 
Přijďte se prostřednictvím umění nechat přenést ke svému nitru a vnímat jen uzdravující sílu slova a hudby. Regenerační tvořivý podvečer povede  Yvetta Ellerová.
středa 15. května 2019 v 19 hodin v Divadle „12“
 
Situační koncert cimbalisty, skladatele a performera Daniela Skály a jeho přátel. Akční, komunikativní, nevšední a hlavně zážitkový nově v produkci Ateliéru pro divadelní vzdělávání.
 
Daniel Skála, patří mezi špičkové profesionální hráče na cimbál, který získal řadu cen na různých mezinárodních soutěžích. Věnuje se především umělecké hudbě období baroka a zejména hudbě současné. 
 
Daniel Skála obdržel v letošním roce v kategorii artificiální hudba „Instrumentalista roku" Cenu Jantar za produktivní uměleckou činnost a mimořádnou impulzivní interpretaci.
UMĚNÍ RÉTORIKY
sobota 11. května – neděle 12. května 2019
 
Herec Šimon Krupa (Komorní scéna Aréna) vás zasvětí do teorie i praxe mluveného projevu a jeho podob. Zdokonalíte své řečnické schopnosti a naleznete nové cesty, jak pracovat s hlasem nejen ve své profesi, ale i v běžném životě.
 
Cena dvoudenního kurzu: 800 Kč (platba na místě v hotovosti), v ceně je možnost přespání přímo v Ateliéru (spacák, karimatka).
Místo konání: Ateliér pro divadelní vzdělávání, Milíčova 1, Ostrava (vstup na rohu ul. Milíčova a Čs. Legií).
 
Pro účastníky kurzu nabízíme zvýhodněnou vstupenku za 100 Kč na muzikál JESUS CHRIST SUPERSTAR v sobotu 11. května 2019 v 18,30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Vyplněnou přihlášku prosím pošlete e-mailem do 9. 5. 2019 na: atelier@vasedivadlo.cz
 
Kapacita kurzu je omezená!
INTENZIVNÍ HODINA V RYTMU TANGO ARGENTINO!
sobota 27. dubna v 15 hodin v Baletním sále Divadla Jiřího Myrona
 
Tanečníci baletu NDM Vás provedou choreografií Après rasage na hudbu Ástora Piazzolly.
Naučíte se kousek choreografie, kterou můžete vidět v představení ALL THAT JAZZ, ROCK, BLUES. Zkusíte si partnerský tanec, přestože partnera s sebou potřebovat nebudete! Zažijete intenzivní hodinu v rytmu tango argentino. Mluvit se bude anglicky, španělsky, italsky i česky.
 
Přihlašujte se e-mailem na atelier@vasedivadlo.cz nebo telefonicky na 733 714 374, kapacita míst je omezená! Účastníci kurzu obdrží 2 zvýhodněné partnerské vstupenky na představení 19. května v 16.00 hodin á 100 Kč.
REGENERACE UMĚNÍM
čtvrtek 11. dubna v 17 hod.
 
Přijďte se prostřednictvím umění nechat přenést ke svému nitru a vnímat jen uzdravující sílu slova a hudby. Regenerační tvořivý podvečer povede  Yvetta Ellerová.
pátek 29. března 2019 od 20 hod.
 
Více informací o Noci s Andersenem 2019 najdete zde.
Lze se SMÍŘIT s NAŠÍ minulostí?
21. března 2019 v 18.00 v Centru Pant
 
Moderovaná beseda nejen o ostravských inscenacích s jejich autory a režiséry, ale především o lidských hodnotách a o složitém vyrovnávání se s temnými stránkami v nás i v naší moderní historii z různých úhlů pohledu. Hosté debaty budou režiséři a dramatici: Janusz Klimsza, Tomáš Vůjtek a Silvester Lavrík.
 
Pro návštěvníky debaty bude připraven kupón na 60% slevu na poslední 3 večerní uvedení inscenace Naše třída v Divadle Antonína Dvořáka v termínech 19. a 23. března a 10. a 30. dubna v 18.30 hod.
ŽONGLUJI, ŽONGLUJEŠ, ŽONGLUJEME
sobota 9. března od 14 hod. – 17 hod.
 
Proč je dobré umět v životě třeba právě žonglovat a s čím vším je to možné? A jak si takové žonglérské „náčiní“ sami vyrobíte? Přijďte se dozvědět více a naučit se základy této dovednosti s hercem a geniálním žongléřem Milanem Cimerákem! Workshop je určen dětem od 5 let i dospělým!
DRAMATICKÁ PŘÍPRAVKA
Zahajujeme ve středu 6. března 2019 v 15.00 hodin v Ateliéru. 
 
Nový projekt pro předškoláky ve věku od 5 do 6 let. Rádi si hrajete? Chcete s námi poznávat divadelní svět? Přijďte do naší dramatické přípravky plné her a cvičení pro nejmenší. Délka lekce 45 minut. 
 
Přihláška do Dramatické přípravky ke stažení ZDE.
středa 6. března od 10.30 do 11.30 hod.
 
V našem novém programu navazujeme na evropský trend tvorby nazývaný Theatre for very young (tzv. divadlo pro nejmladší) a na náš dřívější cyklus Mamasessions.
 
V Ateliéru nabízíme dětem od 2 do 4 let první kontakt s divadlem, který je interaktivní, respektuje jejich potřeby a citlivě je uvádí do světa zvuků, hlasů, pohybů, dotyků a loutek. 
 
Pojďte tedy společně se svými dětmi poznávat a vnímat pohyby, hudbu, prostor, hlas a pozvolna se ladit na postupné vnímání divadelního jazyka. 
 
Cyklus LADĚNÍ obsahuje 10 lekcí. Přihláška na Ladění ke stažení ZDE.
SEŇOR KLUB
pondělí 4. března v 17 hodin
 
Pravidelná setkávání přátel divadla a neformální povídání o něm – a to vždy se zajímavým hostem! Tentokrát s Jankou Ryšánek Schmiedtovou, uměleckou šéfkou Divadla Petra Bezruče a režisérkou inscenace Kuřačky, která se vrací právě v březnu na jeviště komorního Divadla „12.“  Otevřeno všem  příznivcům, převážně z řad seniorů! Jste srdečně zváni!
DYŽ SA TEN VALÁŠEK NARODÍ
sobota 23. února v 10 hodin
 
Hudebně-loutkové představení nejen o lidových zvycích na Valašsku s hudební dílničkou pro předškoláky i jejich rodiče s Magdalenou Kučerkovou, houslistkou a primáškou CM Voděnka.
 
Vstupné
dospělí: 80 Kč
děti: 40 Kč