V ANKETĚ DIVADELNÍCH NOVIN OPĚT BODUJE BALET CARMEN!
BALET / 17.1.2023
Balet Národního divadla moravskoslezského zve diváky na lednová představení mimořádně úspěšné inscenace CARMEN v choreografii Jiřího Pokorného.
 
Inscenace Carmen získala na podzim Cenu Divadelních novin v kategorii Inscenace roku – taneční divadlo, kterou 1. listopadu 2022 převzal v pražském divadle U Valšů choreograf JIŘÍ POKORNÝ. Po Ceně Thálie pro Natalii Adamskou za hlavní roli Carmen a užší nominaci Francesca Fasana za roli Dona Josého se jednalo o další významné ocenění pro soubor baletu Národního divadla moravskoslezského. Nyní je Carmen opět nominována na inscenaci roku! V tradiční anketě Divadelních novin ji za inscenační vrchol roku označili hned dva recenzenti:
 
Antonín Schneider, pedagog, Taneční centrum, Praha: Bizetova a Ščedrinova Carmen v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě v choreografii Jiřího Pokorného, k jehož jménu musíme připojit NL jako zkratku "země, odkud přichází". (...) Pokorného Carmen má zajímavý přístup k hlavním postavám, výjimečný pohybový slovník a přitom užívá starý název a postavy – to je vono! Je to výzva všem těm křečovitě originálním a inovativním choreografickým kutilům a pohybovým alchymistům – působícím naštěstí převážně jen v minidivadlech a tanečních klubech, aby dosáhli na alespoň skromnou grantovou podporu."
 
Roman Vašek, kritik a teoretik baletu, Praha: Tentokrát jasná volba. Originální výklad Ščedrinovy–Bizetovy Carmen v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě v choreografii Jiřího Pokorného. Od prvních chvil tušíte, že sledujete mimořádnou inscenaci. I když se zprvu trochu neorientujete, postupně si skládáte rafinované puzzle ze vztahů jednotlivých postav. Ty tepou životem, jednají pudově a opravdově. S každým dalším zhlédnutím inscenace rozkrýváte vrstvy a propojení, které vám na premiéře unikly. Obdivujete Pokorného současný taneční jazyk, který v podání skvělých tanečníků s baletní zkušeností přináší mimořádný zážitek."
Josef Herman
(divadelní noviny, 10. 1. 2023)
 
Foto Serghei Gherciu
Nejbližší reprízy baletu Carmen uvedeme 20., 24. a 25. ledna od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Srdečně zveme na mimořádný divadelní zážítek!