VÍTE, CO POJÍ JIŘÍHO DIENSTBIERA S OSTRAVOU? DVĚ VĚCI!
ČINOHRA / 14.11.2019
Tou první je jeho pobyt ve vězení v Ostravě-Heřmanicích, kde spolu s Václavem Havlem pobýval v letech 1979–82 za svoji disidentskou činnost, tou druhou je pak představení jeho jednoaktovky PŘÍJEM
 
Na Havlovu Audienci (1975) navazuje dnes poněkud zapomenutá hra Jiřího Dienstbiera Příjem (1983) nejen stejnou ústřední dvojicí, ale rovněž řadou dalších intertextových odkazů. Zároveň v Příjmu sledujeme jisté posuny; původní kontrast dělníka a intelektuála ustupuje, důraz je položen na zobrazení vězeňského prostředí jako modelu totalitní společnosti. Jak v něm obstát? A lze jej zvrátit?
 
V PŘÍJMU se Vaněk po letech opět setkává se starým známým Sládkem, ovšem tentokrát již ne v pivovaru, ale ve vězení, kam se oba dostali. Vězeňský příjem, kde se hra odehrává, však není žádným přátelským dostaveníčkem, naopak i zde funguje svět absurdity a boj o morální hodnoty.
 
V roli Sládka uvidíte Jiřího Sedláčka, v roli Vaňka Petra Panzenbergera, v dalších rolích pak Miroslava Rataje, Ondřeje Malého a Jana Lefnera. (ag)
 
 
Hru uvedeme formou scénického čtení v Divadle „12“ už tuto sobotu 16. listopadu. Tedy během NOCI DIVADEL! Vstupenky za sympatických 50 Kč / vstupenka a podrobnější informace naleznete pod tímto odkazem.
 
Dne 18. listopadu se pak uskuteční jedinečný vzpomínkový večer na Jiřího Dienstbiera také ve Studiu Ypsilon v Praze. Nad akcí, jež iniciovaly a připravily Národní divadlo moravskoslezské, Studio Ypsilon a Rada pro mezinárodní vztahy, převzal záštitu ministr kultury Lubomír Zaorálek. Večer bude doplněn přídavkem v podobě vzpomínek na Jiřího Dienstbiera, a to nejen jako osobnost tvůrčí, ale i jako vášnivého kuchaře švestkového guláše, jejž budete moci ochutnat.