DERNIÉRA ČINOHRY RÁDCE 24. LEDNA 2020
ČINOHRA / 16.1.2020
Poslední uvedení čeká černou komedii s názvem RÁDCE – příběh o výměně rolí Josifa Stalina a Michaila Bulgakova. Autorem je dramatik a filmový scenárista John Hodge, autor scénářů k filmům Trainspotting či Pláž.
 
Děj: Sovětský svaz třicátých let 20. století. První hlavní postavou je Michail Bulgakov (František Strnad), ruský spisovatel, dramatik, herec, intelektuál a vůdčí osobnost opozičního myšlení. Druhou hlavní postavou je sám Josef Stalin (Vladimír Čapka), generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu, obávaný a neotřesitelný vládce. Zápletka: Bulgakov je vyzván k napsání oslavného dramatu o Stalinově mládí. Bulgakovovi se hru nejprve nedaří, dochází ale k razantnímu obratu, když mu pomoc nabídne sám Stalin. Tomu jde psaní od ruky, avšak pro literární tvorbu mu nezbývá čas na vládnutí v Sovětském svazu. Jeho role se tedy ujme… sám Bulgakov! Ústřední zápletka tímto nabývá nových rozměrů.
Autor John Hodge důsledně čerpá informace a fakta z dostupných historických zdrojů a pramenů, aby pak na jejich základě s jedinečnou autorskou licencí vytvořil nápaditý dramatický příběh s pevně sevřenou strukturou. V těchto aspektech se jeho text osobitě vymyká většinové produkci současné dramatiky. Důkazem toho může být mimo jiné ocenění, na nějž autor hry dosáhl; Hodge v roce 2012 získal za drama Collaborators jednu z nejprestižnějších možných divadelních cen, britskou Cenu Laurence Oliviera v kategorii nejlepší nová hra. Inscenaci RÁDCE uvedeme NAPOSLEDY JIŽ 24. LEDNA 2020, proto s nákupem vstupenek neváhejte! ► KOUPIT VSTUPENKY
 
ag (upr.), foto Radovan Šťastný