ZÁZNAM INSCENACE KUŘAČKY
ČINOHRA / 30.4.2020
KUŘAČKY, to je něžná groteska o virtuálních láskách, pracujících ženách a mužích v domácnosti. Světová premiéra současné české hry, která je inspirovaná Čechovem, a přitom je tak trochu „Sexem ve městě“, se v NDM uskutečnila 28. března 2012.
 
Něžná groteska o hledání „toho pravého“ po třicítce, o virtuálních láskách, fenoménu singles, internetových seznamkách, baby boomu, intelektuálech a celebritách, pracujících ženách a mužích v domácnosti. To vše můžete očekávat, když mladá autorka s česko-chilskými kořeny, která hraje na akordeon v undergroundové kapele Děsně hustý roštěnky, přenese Čechovovy Tři sestry do současnosti. Anna Saavedra, absolventka divadelní dramaturgie na brněnské JAMU, ve své hře KUŘAČKY humornou formou představuje problémy a potíže třicátnic a výše. Ptá se v ní, jaký je smysl života moderních žen.
 
V KUŘAČKÁCH se divák setká s moderní Olgou, Mášou a Irinou, ale i jejich bratrem Andrejem. Nataša se proměnila na Natálii a další čechovovské postavy mají spíš přibližnou spojitost s původní hrou. Všichni žijí v současnosti a čelí problémům, které my sami dobře známe. Podtitulem hry je, že naše doba přeje průměrným. Právě z průměrných lidí se stávají hvězdy a celebrity – lidé, kteří mají peníze a vliv, moc a slávu. Tento svět v KUŘAČKÁCH reprezentuje postava Natálie, která se v závěru hry stane hvězdou televizní talk show a její manžel Andrej skončí na mateřské dovolené a navíc na krabičkové dietě. Naopak lidé, kteří jsou chronicky slušní a kteří se snaží jít pod povrch věcí, ty dnešní doba často mine, profičí kolem a oni zůstávají sami. Ačkoliv jsou hlavní postavy osamělé a mají problém vyznat se v hektickém světě 21. století, režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová má jasno v tom, že inscenace nevyznívá pesimisticky. „V žádném případě jsme neudělali dojemnou sondu do niterné duše třicátnice, která neví, co s životem. Naopak, koukali jsme se na to s nadhledem, s ironií, se sarkasmem a zároveň s pochopením, přes humor.“
 
V rolích tří sester uvidíme Renátu Klemensovou (Olga), Nikolu Birklenovou (Máša) a Petru Lorencovou (Iri). Renáta Klemensová získala za svůj výkon v roli Olgy širší nominaci na Cenu Thálie 2012. Hra obdržela Cenu Evalda Schorma za rok 2011.