ZÁZNAM INSCENACE TEĎ MĚ ZABIJ!
ČINOHRA / 12.5.2020
Z dalších činoherních záznamů se můžete těšit na on-line uvedení velmi úspěšné hry kanadského dramatika Brada Frasera TEĎ MĚ ZABIJ. Tu NDM uvedlo v české premiéře s oceňovanými výkony Roberta Finty a Davida Viktory v brilantní režii Janusze Klimszy.
 
Brad Fraser patří mezi nejvýznamnější a zároveň také nejprovokativnější představitele kanadské dramatiky posledních třiceti let. „Fraser bývá často označován za předchůdce tzv. coolness dramatiky. Ve většině své tvorby totiž poměrně otevřeným a leckdy až drsným způsobem pojednává o převážně kontroverzních tématech. Nebojí se tak hovořit např. o násilí, drogách, sexualitě, queer problematice i mnohých dalších společenských tabu, čímž si nejednou vysloužil označení enfant terrible kanadského divadla,“ přibližuje autora dramaturgyně Pavla Bergmannová.
 
To konečně platí i pro titul TEĎ MĚ ZABIJ, v němž se kanadský autor sice poněkud odchýlil od zobrazování drsného světa kolem nás, ale kontroverzní témata – v tomto případě se týkají sexuality a smrti – zůstala. Příběh se točí kolem rodiny čtyřicátníka Jakea Sturdyho, jehož kariéru spisovatele před patnácti lety narušila tragická nehoda manželky. Po její smrti Jake pečuje s podporou své o deset let mladší sestry Twyly o těžce tělesně postiženého syna Joeyho, který se narodil s genetickou vadou. Péče o sedmnáctiletého mladíka je náročná a Joey navíc vstupuje do problematického období dospívání s prvními sexuálními potřebami. Rodinná situace se navíc zkomplikuje, když se po jedné z potyček Jakea a Joeyho rozvine u otce degenerativní onemocnění páteře. Role se náhle obrátí a je to právě Jake, kdo se teď musí spoléhat na lidi kolem sebe...
 
Diváci se mohou těšit na Fraserovu lehkost, empatii i osobitý, leckdy až černý humor! Protože nejen díky těmto atributům má příběh velkou šanci vrýt se hluboko do jejich povědomí. Komorní drama nabízí v režii Janusze Klimszy skvělé příležitosti pro pětici herců – konkrétně Roberta Fintu, Davida Viktoru, Lucii Končokovou, Renátu Klemensovou a Víta Rolečka.
 
Robert Finta získal za svůj výkon v roli Joeyho Sturdyho užší nominaci na Cenu Thálie 2017 za Nejlepší mužský herecký výkon, David Viktora se za roli jeho otce Jakea dostal do širší nominace a obdržel také moravskoslezskou Cenu Jantar.