ČESKÁ PREMIÉRA ČINOHRY ČEŠKY KRÁSNÉ, ČEŠKY MÉ!
ČINOHRA / 22.9.2020
Československé dějiny 20. století zobrazené prostřednictvím osudů několika významných českých žen. Takto je možné charakterizovat téma připravované činoherní inscenace NDM ČEŠKY KRÁSNÉ, ČEŠKY MÉ!
 
Oceňovaný polský dramatik Piotr Rowicki napsal přímo na tělo souboru činohry NDM hru inspirovanou osudy významných českých hrdinek 20. století. Diváci se tak mohou těšit na dramatické a strhující příběhy Lídy Baarové, Marty Kubišové, Martiny Navrátilové, Ivanky Trumpové a Věry Čáslavské. Jejich prostřednictvím pak v dynamickém režijním pojetí Piotra Ratajczaka vzniká neotřelý pohled na naše nedávné dějiny a na ono bájné, neuchopitelné češství. Poláci Čechům, Češi sami o sobě! O schopnosti Čechů vyjít z každé krize silnější (a nemyslíme váhově)!
 
Foto David Turecký
 
V postavě Lídy Baarové uvidíte Sáru Erlebachovou, role Marty Kubišové nemohla být svěřena nikomu jinému než Ladě Bělaškové, v úloze Věry Čáslavské se pak můžete těšit na Anetu Klimešovou. Dále se na scéně objeví dvě hostující herečky. Petra Kocmanová, již jste mohli vidět v inscenaci Opilí v Divadle „12“, jako Ivana Trumpová a Kateřina McIntosh jako Martina Navrátilová. V názvu inscenace jsou sice „Češky“, stejně tak ale půjde o muže. Bez nich by to přece nešlo! V inscenaci je ztvární Petr Panzenberger, Vít Roleček, Robert Finta a nová posila pánské činoherní šatny Martin Dědoch. (ag)
 
Světová premiéra 26. září 2020 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka