POSLEDNÍ LETOŠNÍ REPRÍZA ČINOHERNÍ INSCENACE DIPLOMACIE
ČINOHRA / 21.10.2021
Nenechte si ujít poslední letošní reprízu vynikající konverzační hry DIPLOMACIE, kterou uvedeme 27. října od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
Autor hry, přední francouzský dramatik a scenárista Cyril Gely, zachycuje poslední hodiny okupace Paříže německými vojsky v srpnu 1944, dobu nesmírně vypjatou a dramatickou. Diplomacie je doposud nejúspěšnější a nejpřekládanější Gelyho hrou, za kterou získal mnoho ocenění. 
„Pokud nelze zachránit vše, třeba každý život, podle jakých kritérií vybrat ten, který má být zachráněn? A jakou cenu za to zaplatit? Diplomacie intenzivně zkoumá moment, kdy se pod našima nohama rozlamují tektonické desky dějin a kdy osud světa nedrží v rukou celá společnost, ale jen několik konkrétních jedinců, jejichž mravní založení a hrdinství mohou zachránit životy nás všech."
Adam Gold, dramaturg
 
Foto Martin Kusyn
 
V inscenaci režiséra a šéfa činohry Vojtěcha Štěpánka exceluje Tomáš Jirman a František Strnad, jejichž téměř celou hru trvající dialog je hereckým koncertem. „Výsledkem je strhující dialog, v jehož průběhu divák na vlastní kůži cítí obrovskou míru odpovědnosti za osud lidstva a je natolik vtažen do děje, že v okamžicích osudového rozhodnutí má možnost ztotožnit se s oběma hlavními postavami, případně tu důležitější z epizodních postav zcela zavrhnout. (...) Tomáš Jirman dostal od režiséra Štěpánka roli, která se zcela jistě stane jednou z největších a nezapomenutelných, které na jevištích Národního divadla moravskoslezského po dobu celé své dlouhé herecké kariéry odehrál. (...) Jirman je naprosto věrohodný, velice přesvědčivý a jeho výkon nemá slabin."
Ladislav Vrchovský (ostravan.cz)
 
Ve vedlejších rolích se pak představí Robert Finta a Vít Roleček.
Do derniéry zbývají poslední tři reprízy! Diplomacii uvedeme 27. října 2021, v příštím roce 6. ledna 2022 a derniéra proběhne 12. ledna 2022. Těšíme se na Vaši návštěvu!