SPRAVEDLIVÝ DIVADELNÍ ZÁZRAK LOJZEK LAPÁČEK
ČINOHRA / 14.2.2022
Zveme Vás na činoherní novinku NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY, kterou uvedeme 17. února od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
AHOJ, OTO, protože k Tvému nanebevstoupení došlo už před čtyřmi lety, nezbývá mi než Ti o premiéře Tomášem Vůjtkem pro divadlo převedeného Tvého velkého románu Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy, k níž došlo v sobotu 29. ledna v ostravském Divadle Jiřího Myrona, poslat zprávu tam, kde asi právě kopeš s Lojzkem penalty na brankáře Kocifaje a starý Lapáček k tomu prodává divákům na nebeském fotbalovém hřišti, které je kopií stadiónu na slezském Kamenci, kde Baník kdysi začal hrát, preclíky. (...) Oto, herci hráli jako o život. Postavy z Lojzka na jevišti opravdu ožily, provedly nás čtyřiceti lety Ostravy, té "prdele plné uhlí", od roku 1928 až do osmašedesátého, který způsobil, že jsi nakonec skončil v lochu, v němž sis celého Lapáčka vymyslel, a nenechaly diváky po celé tři a půl hodiny vydechnout. (...) Co Ti budu povídat, Oto, celý ten sobotní večer byl velký a vůči Tobě spravedlivý divadelní zázrak podobný tomu, jako když se Lojzek pořádně kousne do rtu a začne mávat rukama tak, že se vznese nad Kamenec, obletí budovu Nové radnice a centrum Ostravy a vrátí se na Slezskou. Měl bys radost.
Tvůj Marek"
(STONIŠ, Marek, časopis Reflex, 3. 2. 2022)
 
 
Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského zve diváky na druhou reprízu nové inscenace, která je dramatizací jednoho z nejvýznamnějších románů o Ostravě spisovatele Oty Filipa, který originálním způsobem vypráví příběhy obyvatel tohoto národnostně smíšeného města na pozadí historie fotbalového klubu. Příběh Lojzka Lapáčka uvedeme v nejbližší repríze 17. února v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Foto Martin Kusyn