JEVIŠTĚ DIVADLA ANTONÍNA DVOŘÁKA SE PROMĚNÍ VE VIŠŇOVÝ SAD
ČINOHRA / 2.4.2022
 
Činohra Národního divadla moravskoslezského má nově na repertoáru jeden z nejklasičtějších titulů světové dramatiky. VIŠŇOVÝ SAD, vrcholné mistrovské dílo nesmrtelného autora A. P. Čechova uvádíme v Divadle Antonína Dvořáka. Nejbližší repríza se uskuteční v úterý 5. dubna v 18.30 hodin.
 
„Komedie o čtyřech dějstvích, jak hru v podtitulu charakterizuje autor, má kromě jemného humoru také temné spodní proudy. Postavy se potulují po starobylém panství, kdysi vzkvétajícím, dnes poněkud přežitém, procházejí starobylým domem, z jehož vybledlých tapet a staletých skříní vydechuje nostalgie vzpomínek. A z okna vyhlížejí do višňového sadu v květu, tak krásného, tak nádherného, ale tak nepraktického, protože višně už dlouho nikdo nesbírá, nesuší ani nezavařuje. Psi nedají pokoj celou noc a v sadu temně houká sova. Všichni tuší, že neodvratně přichází změna, která promění tvář světa. Ale nikomu se o tom nechce hovořit. Melancholická letora je jim dobrou společnicí. Autor je za svůj dramatický text oceňován především pro citlivé a věrohodné vystižení rozličných charakterů, které dějem procházejí. A ztvárnění těchto charakterů je velkou příležitostí pro většinu hereckého souboru činohry NDM, stejně jako pro smělá a zároveň citlivá scénická i režijní gesta."
Pavel Gejguš, dramaturg inscenace
 
Foto Martin Kusyn
Režisér inscenace a šéf souboru Vojtěch Štěpánek obsadil do hlavní role Renátu Klemensovou. „Renáta Klemensová v roli Raněvské je krásná, vznešená, zasněná, zraněná a odevzdaná. Své emoce drží distingovaně pod pokličkou a majitelku panství by jí nevěřil málokdo, avšak když se rozohní, na povrch vystoupí její skrytá vášeň. Raněvská se neustále pohybuje po panství jakoby plula na obláčku minulosti a vše okolo ní se děje za jakýmsi pomyslným sklem, přes které matně vidí i slyší, co se děje, ale uniká před tím sama do sebe neschopná pochopit následky marnotratného života."
Evelína Vaněk Síčová
(ostravan.cz, 27. 3. 2022)