NOVÝ PODCAST NDM S VERONIKOU FOREJTOVOU, KTERÁ JIŽ TUTO SOBOTU PŘEVEZME CENU THÁLIE ZA CELOŽIVOTNÍ MISTROVSTVÍ
ČINOHRA / 6.10.2022
Zaposlouchejte se do našeho nového podcastu NDM! Tentokrát s herečkou Veronikou Forejtovou, která si popovídala s publicistkou Alenou Mikovou.
 
Veronika Forejtová si za 62 let u divadla zahrála stovky rolí. Emeritní členka činohry Národního divadla moravskoslezského převezme 8. října v pražském Národním divadle spolu s Františkem Němcem Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.
 
 
Veronika přitom chtěla být baletkou a činohra byla pouze volbou náhradní. Vysněné role neměla nikdy, ale jak s úsměvem říká: „Zaplaťpánbůh, že ostravské publikum přišlo o moje mladé role!" Hrála především ženy zralé a potvory a neváhá nad odpovědí na otázku na roli zásadní. Za svou životní roli považuje Matku Smrt v jedné z nejúspěšnějších polistopadových inscenací činohry NDM – Můj boj (Mein Kampf) v režii Juraje Deáka. Za tuto roli v inscenaci, která se hrála neuvěřitelných čtrnáct let, obdržela širší nominaci na Cenu Thálie. Další nominaci obdržela za roli Rosemary Sydneyové v inscenaci Piknik. V roce 2015 o ní vyšla monografie Byla vždycky svá.
 
PIKNIK, 1994. Veronika Forejtová (Rosemary Sydneyová), Zdeněk Forejt (Howard Bevans), Lenka Břenková (Madge Owensová), Marie Logojdová (Helena Pottsová), foto Josef Hradil MŮJ BOJ (MEIN KAMPF), 2004. Veronika Forejtová (Paní Smrt), Jan Hájek (Herzl), foto Radovan Šťastný ODCHÁZENÍ, 2019.Jan Fišar (Dr. Vilém Rieger) a Veronika Forejtová (Babička), foto Radovan Šťastný
 
Podcast NDM si můžete poslechnout také v těchto aplikacích:
Apple Podcasts: apple.co/3q2SbLx
Google Podcasts: bit.ly/3gB1Zs3
Spotify: spoti.fi/3vvjjnq
 
Ceny Thálie 2022 se konají pod záštitou Ministra kultury ČR. Letos se budou udělovat po devětadvacáté, a to v sobotu 8. října od 20 hodin v historické budově Národního divadla v přímém přenosu na ČT1.