OHLÉDNUTÍ ZA 24. ROČNÍKEM FESTIVALU OST-RA-VAR!
ČINOHRA / 7.12.2022
Ve dnech od 30. listopadu do 4. prosince 2022 proběhl 24. ročník festivalu OST-RA-VAR, který učastníkům nabídl jedenáct inscenací v pěti divadelních sálech. Následně se o nich diskutovalo ve slavnostním sále Táni Hodanové v Divadle Jiřího Myrona.
 
Pětidenní divadelní maraton znovu potvrdil, že Ostrava je výsostně divadelním městem poskytujícím divákům mimořádné zážitky. Festival se za dobu své existence zařadil mezi renomované tuzemské divadelní akce a již několik let láká nejen české a slovenské divadelní pedagogy, kritiky a divadelníky, ale také studenty vysokých uměleckých škol. Letos bylo akreditováno 150 účastníků, kteří tak mohli shlédnout reprezentativní průřez tvorbou ostravských profesionálních činoherních souborů v daném roce. Činohra Národního divadla moravskoslezského představila divákům tři tituly: Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy, Višňový sad a Hoří, má panenko. Nejvíce pozitivních ohlasů sklidila poslední zmíněná inscenace v režii Tomáše Svobody, o čemž svědčí i slova divadelní kritičky Radmily Hrdinové: „Nejpozoruhodnějším festivalovým příspěvkem pořádajícího Národního divadla moravskoslezského tak byla divadelní adaptace Formanova filmu Hoří, má panenko, jež sice hořký film pojala ve stylu lidové zábavy, ale přesto se z ní zcela nevytratila témata oslovující diváky i po pětapadesáti letech.“ (...) V hodnotících seminářích se objevila celá řada kvalitních a inspirujících příspěvků nebo postřehů z řad profesionálních kritiků i studentů, díky kterým bylo možné sdílet podnětné myšlenky o současném divadle a rozvíjet úvahy nad ním. Znovu se tak potvrdilo, že festival je zpět nejen jako festival ostravského divadla, ale i jako festival budoucí české, moravské, slezské i slovenské divadelní vědy a kritiky.
Norbert Závodský, dramaturg souboru činohry NDM
 
Foto Roman Mrázek
Festival OST-RA-VAR pořádala činohra Národního divadla moravskoslezského ve spolupráci s Komorní scénou Aréna, Divadlem Petra Bezruče a dalšími spřátelenými subjekty. Smyslem festivalu bylo v několika dnech nabídnout reprezentativní průřez tvorbou ostravských profesionálních činoherních souborů v daném roce.
 
Festival se uskutečnil za finanční podpory Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy