SOBOTNÍ DERNIÉRA ČINOHRY NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY
ČINOHRA / 10.1.2023
Činohra Národního divadla moravskoslezského zve diváky na poslední představení inscenace NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY. Derniéra se uskuteční v sobotu 14. ledna 2023 v Divadle Jiřího Myrona.
 
Inscenace je dramatizací jednoho z nejvýznamnějších románů o Ostravě spisovatele Oty Filipa, který originálním způsobem vypráví příběhy obyvatel tohoto národnostně smíšeného města na pozadí historie fotbalového klubu. Lojzkův životní příběh můžete naposledy vidět v sobotu 14. ledna 2023 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Spravedlivý divadelní zázrak – tak loni pojmenoval uvedení inscenace na prknech Divadla Jiřího Myrona Marek Stoniš v Časopis Reflex: AHOJ, OTO, protože k Tvému nanebevstoupení došlo už před čtyřmi lety, nezbývá mi než Ti o premiéře Tomášem Vůjtkem pro divadlo převedeného Tvého velkého románu Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy, k níž došlo v sobotu 29. ledna 2022 v ostravském Divadle Jiřího Myrona, poslat zprávu tam, kde asi právě kopeš s Lojzkem penalty na brankáře Kocifaje a starý Lapáček k tomu prodává divákům na nebeském fotbalovém hřišti, které je kopií stadiónu na slezském Kamenci, kde Baník kdysi začal hrát, preclíky. (...) Oto, herci hráli jako o život. Postavy z Lojzka na jevišti opravdu ožily, provedly nás čtyřiceti lety Ostravy, té "prdele plné uhlí", od roku 1928 až do osmašedesátého, který způsobil, že jsi nakonec skončil v lochu, v němž sis celého Lapáčka vymyslel, a nenechaly diváky po celé tři a půl hodiny vydechnout. (...) Co Ti budu povídat, Oto, celý ten sobotní večer byl velký a vůči Tobě spravedlivý divadelní zázrak podobný tomu, jako když se Lojzek pořádně kousne do rtu a začne mávat rukama tak, že se vznese nad Kamenec, obletí budovu Nové radnice a centrum Ostravy a vrátí se na Slezskou. Měl bys radost.
 
 
Na fotografii Prof. Dr. Hana Filip, dcera spisovatele Oty Filipa s představitelem Lojzka Lapáčka Robertem Fintou po premiéře. Leden 2022, foto Martin Kusyn.