OHLÉDNUTÍ ZA ČINOHERNÍ PREMIÉROU DOBRODRUŽNÉHO PŘÍBĚHU O LÍNÉ BABIČCE
ČINOHRA / 23.1.2023
Činohra Národního divadla moravskoslezského uvedla v neděli 22. ledna 2023 v Divadle „12“ premiéru inscenace O LÍNÉ BABIČCE. Gratulujeme!
 
„Dramatizace prozaického příběhu, který pro děti i dospělé napsala Alena Kastnerová, je dílem Daniely Jirmanové, pod dramaturgií je podepsán Pavel Gejguš, režisérem inscenace je Tomáš Jirman. Scénu, kostýmy a loutky navrhl Marek Zákostelecký, hudbu a texty písní napsal Jiří Sedláček. Pohybovou spolupráci poskytla Jana Tomsová. (...) Režisér Jirman snad nejvíce ze všech svých předchozích režií dal hercům obrovský prostor pro vlastní kreativitu, která vyústila ve strhující komediální situace. Svým způsobem pohádka pro děti i dospělé se opírá i o nápadité využití jevištní techniky a projekce. (...) Velkou devizou prózy Aleny Kastnerové i jevištního zpracování je hlavně obsah, tedy to, co se před očima čtenáře, respektive diváka odehrává. Prožívání dětských snů na sklonku života způsobem velmi zábavným, ale místy také velmi dojemným, je hlavním tématem i obsahem celé inscenace. Když se senior chová na veřejnosti jako malé dítě, může na první pohled připomínat člověka zbaveného smyslů. Pro všechny účinkující to znamená nutnost velkého fyzického nasazení. Obdivuhodný výkon podává Anna Cónová, její taneční a pohybové kreace jsou plné temperamentu a energie. A všichni ostatní za touto herečkou vůbec nezaostávají. (...) Představení O líné babičce trvá i s přestávkou něco málo přes hodinu a půl. Je jednoznačně rodinné a uspokojí hlavně ty, kteří si díky jeho zhlédnutí uvědomí, že ještě stále není pozdě na všechno krásné, po čem toužili."
Ladislav Vrchovský
(ostravan.cz, 23. 1. 2023)
 
Foto Martin Kusyn
Na poslední fotografii dramaturg činohry Pavel Gejguš, Anna Cónová (Babička), Alena Kastnerová (autorka prózy), Daniela a Tomáš Jirmanovi.
 
Všechny nejbližší představení inscenace O LÍNÉ BABIČCE jsou sice vyprodané, ale občas se pár lístků uvolní, proto sledujte náš web! Těšíme se na Vaši návštěvu v Divadle „12“!