NDM BUDE SOUČÁSTÍ KNIŽNÍHO FESTIVALU OSTRAVA!
ČINOHRA / 27.2.2023
Soubor činohry připravuje světovou premiéru inscenace MARIE ANTOINETTA. Předpremiérová beseda s herci a tvůrci se uskuteční v pátek 3. března 2023 v rámci KNIŽNÍHO FESTIVALU OSTRAVA.
 
Součástí Knižního festivalu Ostrava, který se koná 3. a 4. března 2023 na Černé louce, bude autogramiádová beseda o průběhu příprav inscenace Marie Antoinetta. Uskuteční se v pátek 3. března od 14.40 hodin; představí se jeden z autorů dramatizace a zároveň režisér inscenace Vojtěch Štěpánek, dramaturg Norbert Závodský a také herci – představitelka hlavní role Marie Antoinetty Sára Erlebachová a Tomáš Jirman spolu s Anetou Kaluža Klimešovou, kteří ztvárňují postavy Stefana Zweiga a jeho ženy Lotty Altmann. Besedu bude moderovat Vít Roleček, po ní je připravena autogramiáda. Ve stánku NDM budou pro návštěvníky festivalu připraveny vstupenky za zvýhodněné ceny a fotokoutek. Světová premiéra inscenace se uskuteční 11. března 2023 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Marie Antoinetta byla sotva předurčena stát se tragickou postavou, avšak dějiny nepotřebují heroický charakter jako hlavní osobu, když chtějí, aby události vyvrcholily ve fascinující drama. Prvních třicet ze svých osmatřiceti let jde tato žena obyčejnou cestou, ovšem v okázalé nádheře. Nikdy nepřekročí průměr, ani v dobrém, ani ve zlém. Až revoluce ji vyrve z vlastní průměrnosti, aby se stala jednou z nejrozporuplnějších postav v dějinách Francie. (...) Na její příběh nahlížíme z perspektivy autora románu – Stefana Zweiga – který si v roce 1942 ve své brazilské emigraci společně se svou ženou listuje rukopisem. Postavy znovu ožívají před jeho očima. Právě jejich nápaditý, květnatý jazyk vytváří strhující proud vyprávění, který je zároveň nesmírně zábavný. Stefan Zweig se sice na svět dívá nemilosrdným pohledem, ale činí tak vždy s lidsky citlivou pečlivou psychologickou kresbou. Diváci tak dostanou možnost nahlédnout do jednoho z nejznámějších osudů evropských dějin novým způsobem.
(Norbert Závodský, dramaturg inscenace, časopis NDM)