OHLÉDNUTÍ ZA ČINOHERNÍ PREMIÉROU MARII ANTOINETTOU
ČINOHRA / 12.3.2023
Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského uvedl v sobotu 11. března 2023 v Divadle Antonína Dvořáka světovou premiéru činoherní inscenace MARIE ANTOINETTA. Gratulujeme!
 
Srdečně Vás zveme na činoherní novinku, která měla svou premiéru v sobotu 11. března. První reprízu inscenace uvedeme v úterý 14. března 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Další reprízy 24. a 30. března 2023.
 
Marie Antoinetta pohledem Evelíny Vaněk Síčové: Adaptace Zweigova románu je novým klenotem činohry NDM. (...) Předlohu napsal Stefan Zweig, dramatizaci připravili Vojtěch Štěpánek, Pavel Gejguš a Markéta Bocková v režii Vojtěcha Štěpánka a dramaturgii Norberta Závodského. Scénu a kostýmy navrhnul David Janošek. V hlavních rolích hráli Sára Erlebachová, Daniel Hrůza, Tomáš Jirman, Aneta Kaluža Klimešová a další. Inscenace má vše, co divadelní zážitek dokáže nabídnout. Excelentní adaptaci, vynikající nápad propojení autora s ústřední postavou, dokonalé kostýmy a mnohovrstevnatou scénu. (...) Vtípky poplatné aktuální době, ale stále i přes všechny inovace, Marie Antoinetta, v režii Vojtěcha Štěpánka, je čistá krystalická řemeslná práce po všech směrech proměněná v dokonalý skvost. (...) Okouzlující na celém představení je především absolutní souhra všech protagonistů, která mnohdy připomíná francouzské komedie, kde hlavní roli hrají zavřené dveře a dobře načasované sekvence. Prolínání „současnosti“ Stefana Zweiga (Tomáš Jirman) a jeho ženy Lotte Altmann (Aneta Kaluža Klimešová) s hrdiny jeho vlastní knihy je velmi příjemné a nenásilné. Nerušící nápad je velmi dobře pojat a jakousi osobní katarzí jsou i promluvy hlavní hrdinky k romanopisci."
 
Foto Martin Kusyn
Marie Antoinetta pohledem Milana Bátora: „Oběť vlastní nezralosti, nebo shnilého systému?: Marii Antoinettu zahrála Sára Erlebachová vynikajícím způsobem. Nenásilně a přirozeně dokázala vyjádřit přerod z vylekané, naivní a dětinské rakouské dívenky v sebevědomou a rozporuplnou první dámu monarchie. Antoinettu Erlebachová ztvárnila jako ženu, jejíž jednání mělo své důvody a příčiny stejně jako limity a přesahy. Sehrála ji s velkou intuicí, citem, ale i skálopevným odhodláním, které v závěru diváka strhne. To v okamžiku, kdy si všichni uvědomí, jak se v posledních hodinách svého života podobá své velké matce, s níž si nikdy nerozuměla."