PREMIÉRA SHAKESPEAROVY KOMEDIE MARNÁ LÁSKY SNAHA V DIVADLE JIŘÍHO MYRONA
ČINOHRA / 2.6.2023
Činohra Národního divadla moravskoslezského připravuje svou poslední premiéru v této sezóně. MARNOU LÁSKY SNAHU Williama Shakespeara uvedeme v premiéře v sobotu 10. června v Divadle Jiřího Myrona.
 
Nenechejte si ujít novou činoherní komedii o lásce a milostných avantýrách, plnou vzletných obratů a slovních hříček, jiskrného humoru a vtipu! Nastudování Shakespearovy komedie Marná lásky snaha se ujme slovenský režisér Roman Polák, který má na svém kontě nejen desítky režií na Slovensku a v Česku, ale působil také například v Tallinu, Chicagu či Paříži. „Tuto komedii mi nabídlo vedení činohry NDM. Chvíli jsem váhal. Inscenoval jsem už sedm Shakespearových komedií a v různých divadlech, ale tato patří k těm nejnáročnějším. Ne kvůli složitosti děje nebo nezvyklému tématu. Naopak, děj je jednoduchý, téma ve svém paradoxu lehce předvídatelné. Složitá je ale struktura jazyka, respektive vrstevnatost jazyka. Shakespeare rozehrává skrze jazykový styl svých postav bujaré orgie metafor, přirovnání, paradoxů, ironií, cynismu i jemných kapilár citu. A za tím vším cítíme až neuvěřitelně pravdivé poznání života. To naparování se, tokání, tetelení se nebo jednodušeji řečeno předvádění se, chvástání se, ukazování svého „důvtipu“, „šarmu“, „ducha“, „moudrosti“, „vzdělanosti“, „vtipnosti“ v tomto lidském stádu Shakespearových postav nás pobaví, rozesměje, ale snad nám dokáže zpřístupnit i nadhled nad námi samotnými. Možná proto, že je to pro mě výzva, jsem nabídku NDM přijal." Roman Polák, režisér inscenace. Celý rozhovor je k přečtení v časopise NDM.
 
Foto Martin Kusyn
Veřejná generální zkouška se uskuteční v pátek 9. června 2023 v 10. hodin v Divadle Jiřího Myrona. Premiéra 10. června 2023 v 18.30 hodin. Před premiérou se od 17.45 hodin ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona uskuteční dramaturgický úvod s překladatelem Martinem Hilským a režisérem inscenace Romanem Polákem. Krátkou debatu uvede lektorka dramaturgie Roberta Chrťanská. První reprízu uvedeme 13. června 2023 v 18.30 hodin, další a zároveň poslední představení v této sezóně 18. června 2023 v 15 hodin. Srdečně zveme!