OST-RA-VAR – XXV. ROČNÍK ČINOHERNÍCH DIVADEL PRÁVĚ ZAČÍNÁ!
ČINOHRA / 28.11.2023
Pětadvacátý ročník Festivalu ostravských činoherních divadel OST-RA-VAR nabídne od středy 29. listopadu do neděle 3. prosince 12 inscenací v pěti divadelních sálech, diskuze i neformální setkání.
 
 
Letošní ročník má víc účastníků z blízkého zahraničí a diskuze k inscenacím budou probíhat podle nového modelu. „Letos ale chceme otevřít nová témata zabývající se vztahem k divadlu a našemu okolí. V Evropě je běžnou praxí, že regionální přehlídky jednotlivých divadel slouží jako místa, kde se rodí přeshraniční koprodukční projekty, kde se navazují klíčové vztahy mezi institucemi i jednotlivci. Nový model diskuzí by měl spojovat divadelní tvůrce, studenty a teoretiky s lidmi ze spřízněných oborů, aby se zamýšleli nad výzvami, kterým divadlo i my jako lidé čelíme, a diskutovali o nich," přibližuje dramaturg festivalu Norbert Závodský.
 
Festival je tradičně určen odborné veřejnosti, novinářům zaměřeným na kulturu a divadlo, recenzentům a divadelním teoretikům, studentům divadelních i jiných uměleckých oborů a cílem je ukázat v několika dnech to nejlepší z aktuální nabídky ostravských činoher. Stěžejní část festivalu tvoří rozborové semináře, na kterých vždy dvojice zkušený kritik – student rozebere zhlédnutou inscenaci a tyto kritické rozbory jsou vstupem k následným diskusím všech účastníků. Jedná se o jediný festival svého druhu v České republice, který se zařadil mezi renomované tuzemské divadelní události.
 
Z loňského ročníku festivalu, foto Martin Kusyn
Více info včetně programu představení na www.festivalostravar.cz.

Festival OST-RA-VAR finančně podporují statutární město Ostrava a Ministerstvo kultury České republiky.