V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA UVEDEME PŘELOMOVÉ DÍLO HENRIKA IBSENA NORA
ČINOHRA / 26.1.2024
Slavné drama norského klasika Henrika Ibsena NORA, uvede soubor činohry pouze třikrát do dubnové derniéry. Nenechte si ujít jedno z posledních představení.
 
„Příběh manželky a matky, která pod tíhou okolností odchází od své rodiny, má stále co říct. Režisérem nového zpracování slavného dramatu s podtitulem Domeček pro panenky je Pavel Gejguš. (...) Nora v znamenitém podání Kamily Janovičové přesně odpovídá představě infantilní, marnivé a ochotné loutky, která se nechá manželem a vlastně všemi dalšími s výjimkou svých vlastních dětí bezohledně manipulovat. Její lehkovážnost, poddajnost a strach povědět manželovi pravdu mají místy tragikomické vyznění. Ne vždy je to k prospěšné, jak se dozvíme později. Janovičová výborně zvládla všechny odstíny své zdánlivě nekomplikované povahy. (...) Jejího manžela Helmera sehrál Petr Panzenberger jako obratného manipulátora a rafinovaného citového vyděrače, který svou manželku absolutně ovládá. Za jeho dokonale pěstěnou fazónou klidu a nadhledu se skrývá poměrně jednoduchá narcistní povaha. Helmer si pěstuje Noru s nadsázkou řečeno jako nějakého domácího mazlíčka, hračku a panenku pro své záliby a bizarní představy. Panzenberger předvedl, jak vypadá člověk posedlý kontrolou druhých. Má to dokonale ošéfované a dělá nezbytné věci, aby jeho manželka nesla odpovědnost za jeho citovou pohodu." (Milan Bátor, ostravan.cz, 21. 5. 2023).
 
Drama, které v době svého vzniku šokovalo společnost kritickým pohledem na postavení ženy v tehdejší společnosti, je dodnes vyhledávaným titulem v repertoáru českých i světových divadel. Nenechte si ujít jedno z posledních čtyř představení, které uvedeme 13. února 2024, 21. února 2024, 10. března 2024 a 11. dubna 2024 (derniéra) v Divadle Antonína Dvořáka.