RICHARD III. S PETREM PANZENBERGEREM V TITULNÍ ROLI
ČINOHRA / 31.1.2024
Jednou z činoherních novinek souboru je RICHARD III., jedna z největších tragédií Williama Shakespeara, jejíž síla a ostrost se neotupila ani za celá staletí.
 
Půvabný Shakespearův jazyk v košatém překladu Martina Hilského přivádí na jeviště fascinujícího antihrdinu, hýří vzletnými slovními obraty i nečekanými dějovými zvraty, zobrazuje virtuózní umění manipulace a bezostyšné amorální lži. Charismatický padouch v podání Petra Panzenbergera svým ostrovtipem poštvává své rivaly proti sobě, rozehrává mocenské politické hry a bez záchvěvu svědomí odstraňuje z cesty k moci všechny, kteří mu v ní stojí. Nejbližší představení inscenace v režii Ivana Krejčího uvedeme ve čtvrtek 7. února 2024 a v úterý 22. února 2024 od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Dramaturgický úvod se koná 30 minut před každým uvedením inscenace ve slavnostním sále. Srdečně zveme!
 
Foto Martin Kusyn
Petr Panzenberger vstoupil do role, do postavy, ale nenechal se jí ovládnout natolik aby přestal s nadhledem místy až humorným řídit projev svého těla i svůj projev mluvní. V jeho podání se po scéně pohybuje vskutku hrůzný tvor, netvor a krvavý pes, manipulátor, kterému je nesmírně těžké odolat. Bez nadsázky lze říci, že v tuto chvíli je Richard III. životní rolí Petra Panzerbergera a můžeme se jen těšit, kdy se opět zaskví na jevišti při další velké herecké příležitosti. (...) Premiérové představení inscenace Richard III. v Národním divadle moravskoslezském publikum ocenilo dlouhým potleskem vestoje. Hold patřil celému inscenačnímu a hereckému týmu, z velké části pak hlavně Petru Panzenbergerovi za jeho vynikající herecký výkon." Ladislav Vrchovský (ostravan.cz, 14. 1. 2024).