MORAVSKOSLEZSKÉ KULTURNÍ CENY JANTAR 2021 JSOU ROZDÁNY! GRATULUJEME!
26.4.2022
V pondělí 25. dubna v ostravské aule Gong byly již popáté rozdány Ceny Jantar za nejvýraznější umělecké výkony, tentokrát se bilancoval rok 2021 v kultuře Moravskoslezského kraje a v divadelních kategoriích najednou dva roky 2020 a 2021.
 
Jelikož byly v minulém ročníku divadelní ceny kvůli pandemické uzávěře vynechány, jevištní výkony v divadlech se tentokrát bilancovaly za dva roky. Národní divadlo moravskoslezské obdrželo 23 + 1 nominaci! Večer byl tentokrát v režii Gabriely Petrákové, šéfky souboru muzikálu NDM, moderovali Kristýna Leichtová s partnerem Vojtěchem Štěpánkem, šéfem činohry NDM.
 
LAUREÁTI CENY JANTAR ZA ROK 2021 z Národního divadla moravskoslezského:
 
OPERNÍ DIVADLO:
Luciano Mastro získal Cenu Jantar za roli Lukáše v opeře Bedřicha Smetany HUBIČKA. Nejnovější nastudování Smetanovy Hubičky v režii Jiřího Nekvasila je součástí Smetanovského operního cyklu 2024. Inscenaci uvádíme od 23. září 2021 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
BALETNÍ DIVADLO:
Brittany Catalinas Haws získala Cenu Jantar za roli Svanildy v komickém baletu italského choreografa Giorgia Madii COPPÉLIA. Inscenace měla premiéru 19. září 2020 v Divadle Jiřího Myrona.
 
MUZIKÁL A OPERETA:
Hana Fialová získala Cenu Jantar za roli Ády Harrisové v muzikálu KVĚTINY PRO PANÍ HARRISOVOU a Tomáš Savka za roli Alberta Harrise a Markýze de Chassagne ve stejnojmeném muzikálu, který je na repertoáru NDM od 3. října 2020. V režii Gabriely Petrákové jej uvádíme na prknech Divadla Jiřího Myrona. V této sezóně mohou diváci navštívit ještě tři představení tohoto muzikálu.
 
Foto Martin Popelář, Serghei Gherciu
 
Všem vítězům i nominovaným gratulujeme!
 
Generálním partnerem akce, kterou pořádala společnost ProJantar, byl i letos Moravskoslezský kraj. Akci finančně podpořila také tři statutární města, která jsou kulturními centry regionu, tedy Ostrava, Opava a Frýdek-Místek.