ÚSPĚŠNÁ BALETNÍ NOVINKA CARMEN V DIVADLE JIŘÍHO MYRONA!
BALET / 17.5.2022
Balet Národního divadla moravskoslezského má za sebou úspěšné premiéry inscenace CARMEN v choreografii Jiřího Pokorného. Inscenace má úspěch nejen u diváků, ale i u odborné kritiky. Přijďte se přesvědčit do Divadla Jiřího Myrona!
 
První reprízu nového vášnivého baletu CARMEN uvedeme již ve čtvrtek 19. května. Další reprízy se v této sezóně uskuteční 8. a 10. června od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona, ve kterých se divákům představí druhé obsazení inscenace.
 
 
V nové premiéře baletu Národního divadla moravskoslezského ožívá slavný příběh Carmen v choreografii Jiřího Pokorného (*1981). Je to Carmen neobvyklá, v jistém smyslu posunutá do roviny symbolismu a volně asociačního proudu, aktualizovaná, ale přitom zachovávající podstatu příběhu, a především nesmírně energická, ušitá na míru ostravskému souboru. (...) Carmen Jiřího Pokorného je vůdčí typ osobnosti, která bojuje nejen za svou svobodu, ale je i hlasem celé skupiny. S jejími druhy se setkáváme po prologu inscenace, jenž patří skvěle provedené deklamaci veršů v podání Milany Gorské. Po předehře se objeví skupina tanečníků, jejichž pohyb je v souladu s rytmem hudby zastavovaný, postavy musí na vteřinu přesně strnout v expresivním gestu a znovu se synchronně rozpohybovat. (...) Pokud jde o choreografii, ve skupinových scénách jde především o dobře postavené tvarosloví vycházející z moderního tance, které sedí ostravskému souboru obeznámenému již s díly autorů typu Jiřího Kyliána nebo Itzika Galiliho. Je to výraz současný, ale estetický, přirozený, řekněme fyziologický. (...) Především trojice Carmen – Natalia Adamska , José – Francesco Fasano a Escamillo – Rei Masatomi podávají strhující výkony. (...) Věřím, že bude současná taneční Carmen dobře přijata i konzervativním publikem, protože není ničím vulgární či pobuřující, její aktualizace není násilná, ale dramaturgicky opodstatněná, a především jde o inscenaci, která ukazuje soubor ve vynikající formě. Jiří Pokorný je nepřehltil současným slovníkem a soustředil se na vybudování charakteru postav, je to citlivá práce, která inscenaci svědčí. Divák s otevřenou myslí inscenaci ocení."
Lucie Kocourková
(operaplus.cz, 14. 5. 2022)
 
Foto Serghei Gherciu
Nenechte si ujít tento vyjímečný zážitek a přijďte na vášnivou Carmen. Do konce sezóny uvedeme ještě tři představení. Těšíme se na Vaši návštěvu v Divadle Jiřího Myrona.