ZNÁME NOMINACE NA CENY THÁLIE! VŠEM NOMINOVANÝM GRATULUJEME!
8.9.2022
Dnes vyhlásila Herecká asociace v Praze nominace na prestižní divadelní Ceny Thálie za dvě uplynulé sezóny - opět kvůli problémům s covidem. Umělci působící v souborech Národního divadla moravskoslezského získali čtyři úzké a tři širší nominace, jasná je už cena za celoživotní mistrovství.
 
Po téměř třech letech byly nominace vyhlášeny obvyklým způsobem a 8. října by se měl konat řádný večer udílení cen v Národním divadle v Praze. Sopranistka Jana Sibera zaujala porotu Cen Thálie výkonem v roli Manon ve stejnojmenné opeře Julese Masseneta, Natalia Adamska a Francesco Fasano si nominace vytančili rolemi Carmen a Dona Josého v baletu Carmen a Hana Fialová přesvědčila jako Áda Harrisová v muzikálu Květiny pro paní Harrisovou. Thálii za celoživotní mistrovství v činohře v říjnu v Praze převezme emeritní členka činohry NDM Veronika Forejtová, kterou mohou diváci Národního divadla moraskoslezského vidět v komediích Habaďúra a Donaha! (Hole dupy).
 
V pražském showroomu partnera Cen Thálie - firmy Lasvit - fotografovala Lucie Maceczková
 
Další tři umělci obdrželi za své výkony v inscenacích Národního divadla moravskoslezského širší nominace. Pavol Kubáň za roli Knížete v opeře Hanse Krásy Zásnuby ve snu, kterou v režii Jiřího Nekvasila uvádíme v rámci cyklu Opery terezínských skladatelů. Michaela Vápeníková za roli Coppélie (Svanilda) v baletu Coppélia choreografa Giorgia Madii s hudbou Léa Delibese. Tomáš Savka za roli Alberta Harrise / Markýze de Chassagne v muzikálu Květiny pro paní Harrisovou.
 
Ceny Thálie 2022 se konají pod záštitou Ministra kultury ČR. Letos se budou udělovat po devětadvacáté, a to v sobotu 8. října od 20 hodin v historické budově Národního divadla v přímém přenosu na ČT1. Všem nominovaným gratulujeme!