PÁTEČNÍ DERNIÉRA OPERY MANON V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 23.5.2023
V pátek 26. května 2023 uvedeme v Divadle Antonína Dvořáka derniéru opery Julese Masseneta MANON. Nenechte si ujít poslední příležitost vidět naši úchvatnou Manon se Soňou Godarskou v hlavní roli. Vstupenky zde.
 
Román Abbého Antoina Françoise Prévosta d’Exiles Historie rytíře des Grieux a Manon Lescaut z roku 1731 u nás známe hlavně díky veršovanému dramatu Vítězslava Nezvala (1940) Manon Lescaut. Massenetova opera na text osvědčených libretistů Henriho Meilhaca a Philippa Gilla zachovává základní milostný příběh mezi půvabnou přelétavou koketní Manon a rytířem des Grieux, který se do ní bezhlavě zamiluje. A vyústí také do tragického konce, když touha po přepychu a slastech života dovedou Manon až do vězení a k smrti. (...) Na správnosti ostravské volby Massenetovy Manon měl zásadní podíl dirigent Bruno Ferrandis, a to nejen díky francouzštině, kterou tento francouzský dirigent s alžírskými kořeny se sólisty piloval. (...) Ostravský orchestr se pod jeho taktovkou ukázal jako tvárné těleso s detaily frázování, agogikou, bohatou paletou barev a jemných odstínů v mnoha variantách plného orchestrálního zvuku i sól jednotlivých nástrojů." Helena Havlíková, operaplus.cz, 9. 5. 2022.
 
Foto Martin Popelář
„Režie se ujal ředitel divadla, režisér Jiří Nekvasil. Drží se tématu a nehledá v textu jiný výklad, jen zvýrazňuje vedle lásky dravost prostředí, do kterého Manon přichází. Manon vedle mladičkého nadšení životem akcentuje jako dravou a sobeckou, oslněnou přepychem a bohatstvím. (...) Je to plnokrevné divadlo, na jevišti nejsou jen zpěváci, ale především herci, kteří přesvědčivě vykreslují život. Hudebního nastudování se ujal Bruno Ferrandis, francouzský dirigent se zkušenostmi z celého světa, který řídil i první provedení opery. Už při prvních tónech bylo jasné, že provedení bude efektní a že hudební složka je vedoucí silou při představení. Orchestr hrál plasticky a barevně, s erudicí a bezchybně, a i když převládala silová dynamická hladina, pěvci dostávali dostatek prostoru, aby je orchestr nepřehlušoval." Karla Hofmannová, klasikaplus.cz, 1. 5. 2022.
 
Foto Martin Popelář
V posledním představení inscenace se divákům v hlavních rolích představí Soňa Godarská (Manon Lescaut), Luciano Mastro (Rytíř des Grieux), Daniel Kfelíř (Lescaut) a Martin Gurbaľ (Hrabě des Grieux). Sbor a orchestr opery Národního divadla moravskoslezského bude dirigovat Bruno Ferrandis. Nenechte si ujít derniéru inscenace, která se uskuteční v pátek 26. května 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Za titulní roli v této inscenaci získala Jana Sibera Cenu Thálie 2022.