SOUBOR BALETU PŘIPRAVUJE SVĚTOVOU PREMIÉRU INSCENACE RAPSODIE BOHEMIA
BALET / 12.3.2024
Balet Národního divadla moravskoslezského uvede v březnu dvě zcela vyprodaná představení LABUTÍHO JEZERA. Soubor se také připravuje na dubnovou premiéru inscenace tří choreografů v jedinečném večeru věnovanému Roku české hudby s názvem RAPSODIE BOHEMIA.
 
Děkujeme divákům za velký zájem o titul LABUTÍ JEZERO, který máme do konce sezóny vyprodaný. Sledujte náš web a nastavte si "hlídacího psa", občas se pár lístků v rezervacích uvolní. Podívat se můžete na náš nový trailer k inscenaci >
 
Diváci Národního divadla moravskoslezského se mohou těšit na světovou premiéru inscenace RAPSODIE BOHEMIA! Balet je složen ze tří choreografií: Heatscape, Úhel pohledu a Ikarie. Světová premiéra se uskuteční 11. dubna 2024 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury a je věnován Roku české hudby.
 
První část inscenace tvoří choreografie Heatscape Justina Pecka, předního amerického tvůrce, oceněného prestižní Cenou Tony, režiséra a tanečníka spojeného s legendárním souborem New York City Ballet. Jeho choreografie Heatscape je inspirována pulzující, rozmanitou floridskou uměleckou čtvrtí Wynwood a jejími nádhernými barevnými nástěnnými malbami. Peck ji vytvořil na hudbu Bohuslava Martinů, který zase v USA našel spolu s manželkou útočiště před hrozící nacistickou perzekucí. Druhá část inscenace představuje kreace dvou výrazných tváří současného českého tance.
Heatscape, foto Serghei Gherciu
Choreografie Viktora Konvalinky Úhel pohledu zobrazuje prostor, v němž nic není takové, jak se zdá, kde vše může vykročit libovolným směrem v opojné, svobodné touze. Proč improvizace není hlavním tématem našeho vzdělání? Proč to není jedna z prvních dovedností, kterou se v dětství učíme? To jsou výchozí otázky, jež stojí za touto kreací.
Úhel pohledu, foto Serghei Ghericu
Výchozí inspiraci pro Ikarii našla Jana Burkiewiczová v československém sci-fi filmu Ikarie XB 1 (1963), který zachycuje příběh kosmické lodi na její cestě k souhvězdí Alfa Centauri v daleké budoucnosti. Z této inspirace vznikla vizuálně, hudebně a emotivně silná scénická báseň na hudbu českého hudebního skladatele Zdeňka Lišky, jež akcentuje význam slova Ikarie v jeho mytologickém kontextu – jako místo plné radosti, štěstí a harmonie.
Ikarie, foto Lucie Maceczková