DUBNOVÝ ZPRAVODAJ NDM JIŽ NYNÍ ON-LINE!
16.3.2024
Právě vychází dubnový zpravodaj Národního divadla moravskoslezského, ve kterém Vám přehledně představíme program v Divadle Antonína Dvořáka, Divadle Jiřího Myrona i Divadle „12“.
 
Soubor baletu připravuje dubnovou premiéru inscenace RAPSODIE BOHEMIA. Tři choreografie v jedinečném večeru věnovaném Roku české hudby – každé umělecké dílo vzniká v tak trochu bohémském rozpoložení jeho tvůrců, v tomto případě bytostně spjatých s nejlepší českou hudební tradicí. Vždyť právě naše Bohemia (země Koruny české) zrodila vskutku světoznámé skladatele, bohémy i klasiky, jejichž hudba se stala základem pro vznik tohoto nevšedního projektu. Komponovaný večer, v němž účinkuje baletní soubor NDM, bude nejen působivou hudební fúzí, ale i reflexí kulturních kořenů a tvůrčích přístupů tří choreografů jedné generace. Premiéry 11. a 13. dubna 2024 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury.
 
Soubor činohry uvede 27. dubna 2024 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka premiéru jedné z nejslavnějších antických tragédií, navíc ve zcela novém překladu grécisty Matyáše Havrdy a spisovatele Petra Borkovce. MÉDEA – žena, která z lásky k Iásonovi zradila svého otce, opustila svou vlast a následovala ho do Řecka. Porodila mu dvě děti, ale po pár letech musí uvolnit místo jiné ženě, mladší královské dceři. A tak se rozhodne pro pomstu, během které spáchá nejhorší čin, jakého se matka může dopustit… Eurípidova Médea dodnes v lidech probouzí děs i úžas, zároveň nadčasově líčí, jak zrazená a ponížená láska může vést k pomstě a někdy i k nemyslitelnému násilí.
 
Březnové uvedení Smetanovského operního cyklu sklidilo mimořádný úspěch! V květnu máte poslední příležitost zažít všech 8 dokončených oper Bedřicha Smetany vcelku a naráz. Květnový cyklus bude probíhat od 4. do 12. května (den 140. výročí úmrtí Bedřicha Smetany) 2024. V rámci doprovodného programu Vás zveme v pondělí 8. dubna 2024 v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia, kde proběhne beseda JANÁČEK A SMETANA?! Hovořit budou muzikolog Jiří Zahrádka a ředitel NDM Jiří Nekvasil.
 
DERNIÉRY
Zveme Vás na derniéry! V dubnu se rozloučíme s velkou romantickou operou Richarda Wagnera TANNHÄUSER. Podívejte se na zajímavý rozbor skladeb s režisérem Jiřím Nekvasilem a Markem Šedivým. Derniéra ve čtvrtek 4. dubna 2024 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Derniéru bude mít i MARNÁ LÁSKY SNAHA, a to v pátek 5. dubna 2024 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
11. dubna 2024 se v Divadle Antonína Dvořáka rozloučíme s NOROU. Nenechte si ujít Kamilu Janovičovou v hlavní roli, která byla za svůj výkon nominovaná na Cenu Jantar! „Hlavní postava Ibsenova dramatu je na jedné straně roztomile marnivá, až ke koketerii tíhnoucí dámička, na straně druhé poslušná manželka, která nemá svobodu vlastního rozhodnutí. Kamila Janovičová v titulní roli Nory přesvědčivě vystavěla svůj herecký výkon: divákovi je chvílemi až nepříjemná svou lehkomyslností a rozmazleností, vzápětí chápe její touhu po vnitřní svobodě a zároveň pociťuje lítost nad její zoufalou situací, kterou Nora řeší vrstvením lží a svým zásadním rozhodnutím na konci inscenace." Oddůvodnila odborná porota Cen Jantar. Více o nominacích ZDE.
 
Soubor muzikálu má v dubnu téměř vyprodáno! Nastavte si na našich stránkách na daná představení "hlídacího psa", občas se pár míst v rezervacích uvolní.