CELÝ VÍKEND S ROCKOVOU OPEROU JESUS CHRIST SUPERSTAR!
OPERETA / MUZIKÁL / 9.11.2021
Od pátku do neděle pro Vás v Divadle Jiřího Myrona uvedeme světový muzikálový hit JESUS CHRIST SUPERSTAR! V pátek nás čeká neuvěřitelná 80. repríza této rockové opery!
 
Rocková opera JESUS CHRIST SUPERSTAR v podání souboru operety/muzikálu Národního divadla moravskoslezského je na repertoáru již téměř šest let! Stále se těší své divácké oblibě, poutá pozornost diváků krásnou hudbou, hlubokými texty, a především skvělými hereckými a pěveckými výkony všech protagonistů.
Foto Martin Popelář
Skladatel Andrew Lloyd Webber a já jsme shodou okolností stejný ročník narození. Proto snad ani nepřekvapí, že nahrávku jeho a Riceovy rockové opery Jesus Christ Superstar se mi i přes normalizační problémy počátku sedmdesátých let podařilo zaregistrovat velmi rychle. Vyrazila mi dech. Vedle Vlasů (Hair) najednou šlo o něco zcela nového ve světě hudebního divadla. Ze samotné nahrávky bylo patrné, že „příběh příběhů" hovoří hudební řečí naší generace. Navíc mu jeho převyprávění z pohledu apoštola Jidáše dodalo novou dramatickou dimenzi. Bylo patrné, že Rice s Lloydem Webberem naspali něco, co by se dalo při troše dobré vůle nazvat „Evangeliem podle Jidáše". (...)
 
Byl jsem tehdy posedlý myšlenkou či touhou přebásnit anglické libreto Ježíše. (...) Ježíš se mi usadil kamsi hluboko pod kůži. Fascinovala mě nepochybně i další díla Lloyda Webbera, ať už vytvořená společně s Timem Ricem, či později bez něho. Přesto však právě Ježíš patřil zcela mimořádně k období mého osobního a tvůrčího zrání. (...)
Foto Martin Popelář
Režisérem ostravské verze je Jiří Nekvasil, který slaví úspěchy doma i v zahraničí především ve světě opery. I pro něho byl a je Ježíš srdeční záležitostí takřka od samého vzniku. A tak při diskusích a rozhovorech s ním došlo i k přepsání několika málo dalších míst, aby libreto přesně odpovídalo jeho režijnímu výkladu. Ono je vlastně u muzikálů pravidlem, že při každé nové inscenaci autor překladu spolupracuje s režisérem, aby „vše bylo tak, jak má být".
Michael Prostějovský, autor českého přebásnění
(psáno pro program k inscenaci)
 
JESUS CHRIST SUPERSTAR pro Vás uvedeme 12., 13. a 14. listopadu v Divadle Jiřího Myrona.